Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szociális programnak álcázva kényszerítettek ingyenmunkára német kiskorúakat Romániában

Ez a cikk több mint 4 éves.

Több, 12 és 18 év közötti német fiatalt tartottak fogva Romániában, hogy egy legális köntösbe bújtatott program keretében rabszolgamunkát végeztessenek velük – közölte a román Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT).

A hatóság szerint egy, a német állam által finanszírozott, a román munkaügyi minisztérium által pedig engedélyezett rehabilitációs projekt szolgált egy emberkereskedő-hálózat fedőtevékenységeként, amelynek papíron az lett volna a funkciója, hogy „fiatalokat reintegráljon a társadalomba”. A Projekt Maramures nevet viselő program saját holnapján „új esélyt” és „perspektívát” kínál az önálló élethez Romániában esősorban mentálisan beteg, drogfüggő vagy bűncselekményért elmarasztalt kiskorúaknak. A program keretein belül a fiataloknak elvileg különböző szabadidős és nevelő jellegű tevékenységek kellett volna részt venniük pedagógusok és pszichológusok segítségével.

Az ügyészség vádja szerint egy nyolc gyanúsítottból álló bűnbanda, köztük egy német házaspár arra használta fel a német állampolgárok által kidolgozott és koordinált projektet, hogy a jelentkező fiatalokat fizikai erejüket meghaladó munkára kényszerítsék egy Máramaros megyei gazdaságban, amelynek tulajdonosa közel állt a bűnszervezethez.

A fiataloknak eközben azt sem engedték meg, hogy Németországban maradt családtagjaikkal vagy a román hatóságokkal kommunikáljanak – elvették tőlük elektromos készülékeiket és személyi igazolványukat -, nehéz körülmények között tartották, éheztették, bántalmazták őket – erről a német Spiegel című lapnak több helyi lakos is beszámolt.

Az ügyészség szerint a Projekt Maramures programnak csak formálisan csak formális szerepe volt a projekt lebonyolításában. A nyomozás során kiderült, hogy a német állam által a projektre utalt pénzt a gyanúsítottak elsikkasztották.

Nem ez az egyetlen, kiskorúak bántalmazására fényt derítő ügy, amelyre mostanában fény derült Romániában: alig két héttel ezelőtt derült ki, hogy  a nemrég országos botrányt keltett caracali gyilkosság hátterében álló maffia tagjai évtizedek óta működtettek tizenéves lányokra épülő prostitúciót egy havasalföldi motelben.

(Maszol.ro, Spiegel)