Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem jött be Salvininek a kormányválság: az Öt Csillag a balközéppel alakít kormányt

Ez a cikk több mint 4 éves.

Hiába próbált Salvini előrehozott választásokat kierőszakolni a Liga-Öt Csillag kormány felrúgásával, új választások helyett a baloldallal áll össze az Öt Csillag. Salvini Ligájának népszerűsége is megbicsaklott.

Sergio Mattarella ma délelőtt új kormány kialakítására adott megbízást Giuseppe Conte olasz kormányfőnek, hogy a balközép Partido Democrático (PD) és az Öt Csillag Mozgalom vezetésével alakítson ki újabb koalíciót. Ezzel véget érhet a kormányválság, méghozzá a szélsőjobboldali Salvini Ligájának további erősödése nélkül.

„Nem csak a kormány vezetése lesz a feladatom, gondoskodnom kell arról is, hogy az Öt Csillag és a PD értékeit összegyúrjuk, a kormányon szintézist hozzunk létre belőlük”

– mondta Conte miniszterelnök.

A Corriere della Sera cikke szerint a koalíciós tárgyalások nem alakultak felhőtlenül a PD vezetője, a balos Nicola Zingaretti és Conte között, de a lap forrásai szerint a végére összhang alakult ki. A lap szerint Conte „az új Prodi” akar lenni, ezzel arra utalnak, amikor a hatalma csúcsán lévő Silvio Berluconit Romano Prodi meg tudta verni. Tehát az új kormány célja nem csak az ország stabilizálása, hanem a Salvini-féle szélsőjobbbal való szembeszállás is lesz.

Persze a koalíció megtartása nem lesz egyszerű, hiszen az Öt Csillag elitellenes mozgalma lényegében a korábbi PD-s kormányfő Matteo Renzi politikájával szemben erősödött meg.

Míg a PD maga is megosztott a mostani elnököt, Zingarettit támogató balosabb szárny, és a Matteo Renzi mögött lévő technokratább szárny között.

Az viszont biztos, hogy az elmúlt hetek eredményei a két pártnak kedveztek. Miközben a Liga a különböző közvélemény-kutatások szerint 2-7 százalékpontnyit zuhant, az Öt Csillag 2-5, a PD 1-3 százalékpontot erősödött.

Az olasz kormány augusztus 20-án mondott le. A mostani helyzet előzménye, hogy a Matteo Salvini belügyminiszter és miniszterelnök-helyettes által vezetett Liga három héttel ezelőtt bizalmatlansági indítványt nyújtott be a miniszterelnök, Giuseppe Conte ellen. A válság egyik fontos témájává a már két hete a Földközi-tengeren hánykolódó hajó vált, az Open Arms hajó miatt kialakult helyzet odáig fajult, hogy az olasz miniszterelnök és a külügyminiszter Facebook-posztokban üzengetett egymásnak, miután egymásnak ellentmondó utasításokat adtak az ügyben.

Persze az Open Arms hajó ügye leginkább csak ürügy volt a kormánykoalíció felrúgásához, amit az idézett elő, hogy a válság kirobbanása előtti közvéleménykutatások szerint a Salvini vezette Liga 36-38 százalékot szerezne egy előrehozott választáson.

Címlapkép: Orbán és Salvini (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs)