Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egy hete hánykolódik a tengeren egy hajó 120 kimentett emberrel a fedélzetén

Ez a cikk több mint 4 éves.

Líbia partjainál mentett ki a tengerből menekülteket a spanyol zászló alatt hajózó katalán mentőhajó, az Open Arms, összesen 120-at még múlt héten. A fedélzetre vettek között több súlyos sérült van, köztük egy Líbiában megkínzott és megerőszakolt anya két 9 hónapos csecsőmővel, egy líbiai őrök által géppuskával lábon lőtt férfi és több súlyos égési sérült.

Azóta hét nap telt el, és még mindig a Földközi-tengeren hánykolódnak, mivel se Málta, se Olaszország nem engedi kikötni a hajót. Az Európai Bizottság vállalta ugyan ugyan a mediációt, hogy megfelelő megoldást találjanak a helyzetre, de eddig nem járt sikerrel. Málta eddig két alkalommal utasította el a kikötési engedélyre irányuló kérelmet, Olaszország pedig konkrétan nem is reagált arra.

Málta és Olaszország a két legközelebbi kikötő a Földközi-tenger azon részén, így a kikötőiket a nemzetközi hajózási törvények szerint nyitva kellene tartaniuk segítségnyújtásra. Bár Spanyolország (Valencia, illetve Katalónia) felajánlotta a kikötési lehetőséget, a hajót üzemben tartó civil szervezet vezetője, Óscar Camps egyelőre ragaszkodik Máltához vagy Olaszországhoz, mint közölte:

„Azt akarom, hogy Málta vagy Olaszország ajánljon fel kikötési lehetőséget, mivel ők rendelkeznek a legközelebbi biztonságos kikötőkkel. Pont úgy, ahogy Spanyolország felelősséget vállal Délen [a Földközi-tenger délnyugati medencéje – a szerk.], Olaszországnak és Máltának is felelősséget kell vállalnia [az ő területükön – a szerk.]

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) adatai alapján az útrakelők számára megnégyszereződött a halál kockázata. A civilek szerint az utóbbi hat hétben legalább 3800 lélekvesztő indult útnak az afrikai partoktól. Azt kérték a kormányoktól, hogy hagyjanak fel a civilek elleni büntetőakciókkal, és hozzanak létre sürgősen egy olyan rendszert, amely képes felkutatni és megsegíteni a bajba jutottakat, illetve egy működő kikötési protokollt.

Az IOM becslései szerint tavaly 2 299 ember veszett a Földközi-tengerbe, miközben kontinensünkre próbált jutni, idén június 27-ig pedig legalább 597 felnőtt és gyerek lelte halálát Európa kapujában.

(El País)