Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ismét Orbán erkélye alá mennek tüntetni a rezsicsökkentést nyögő Alföldvíz-dolgozók

Ez a cikk több mint 4 éves.

Sajtótájékoztatóval egybekötött demonstrációt tartott Alföldvíz Szakszervezet szerdán reggel Békéscsabán, hogy a közműcég dolgozóinak méltányos bérezéséért emeljék fel a hangjukat.

A Magyar Narancs tudósítása szerint a sajtótájékoztatón Miskéri László, az Alföldvíz Szakszervezet titkára bejelentette, hogy szeptember 20-án újra Orbán Viktor rezidenciájánál, a karmelita kolostornál tüntetnek, hogy felhívják a figyelmet az ágazat tragikus helyzetére. Jelezte, előzetesen nagyon sok vízi közmű cég jelezte részvételét, így elképzelhető, hogy több ezren vesznek részt ezen a tiltakozáson.

Ahogy arról korábban a Mérce is beszámolt, az ország negyedik legnagyobb vízi közmű cége a gazdasági szakadék szélére került, a vízszolgáltató dolgozói pedig nem először határozták el magukat demonstráció mellett: június 28-án ugyancsak Orbán Viktor irodájánál, a karmelita kolostor előtt tüntettek Budapesten. A szerdai sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a társaságnál foglalkoztatottak bére jelentősen elmaradott, a béremelés pedig továbbra is csak az ígéret szintjén van.

Miskéri László szakszervezeti vezető a helyi Csaba TV-nek elmondta, kisebb forradalom indult el az Alföldvíz dolgozói között, miután a tulajdonosi kör egy korábbi közgyűlésen arra a fenntartható működés érdekében a munkavállalókat is érintő megszorítások bevezetésére szólította fel a cégvezetést, és ezek egy részét be is vezette.


A jelenlegi helyzet pedig jövedelemcsökkenéssel és üzemeltetői kockázattal járhat  a szakszervezet szerint.

Miskéri László úgy véli, hogy a vízdíjakat törvénysértő módon állapítják meg rezsicsökkentés miatt, ezért nem érvényesül a megtérülés elve, főként ezért került bajba az Alföldvíz – és ez az önkormányzati választás közeledtével aligha fog változni.

Az érdekvédők sérelmezték, hogy a cég módosította az úgynevezett elismerési szabályzatot és a készenléti szabályzatot – bár ez utóbbi módosítást később visszavonta. A munkavállalók tartanak attól, hogy a cég a munkába járás költségein, az üzemanyag-megtakarításon és a leltár pénzen is spórolni fog.

A tüntetők nemcsak helyi, hanem országos vízszolgáltatást érintő problémákra is felhívták a figyelmet: szerintük 40 szolgáltatóból 10-12 társaság van olyan helyzetben, mint az Alföldvíz. Fürjes Gábor József, a Vízügyi Közszolgáltatók Szakszervezeti Szövetségének elnöke is jelen volt a demonstráción, aki elmondta, a megoldás szerinte a tulajdonosok segítségnyújtása lenne.

A szakszervezet azt javasolta, hogy a fenntartó önkormányzat a bérleti díjat csökkentse, így könnyebb helyzetbe kerülhetne a cég. Ugyanis forrás hiányában folytatódik a munkavállalók elvándorlása, és ez a szolgáltatás biztonságát veszélyeztetheti. A munkavállalók fizikai és pszichés terhelése pedig a szolgáltatás minőségének csökkenése irányába vezet – hangsúlyozta a szakszervezeti elnök.

Az Alföldvíz Zrt közleménye szerint a szerdai közgyűlésen a cég vezetése tájékoztatta a tulajdonosokat a cég nehéz helyzetéről. Ennek tudatában elfogadták a társaság üzleti tervét. A cégvezetés elmondta, hogy a cél az Alföldvíz egyenesbe állítása, melyhez megkezdődtek a tárgyalások a kormányzati szereplőkkel. További cél a fizetőképesség megőrzése, annak érdekében, hogy a kormányzati egyeztetések során elhangzott, várható komplex megoldás a víziközmű-szektorra nézve, az Alföldvíz jövőjét is biztosítani tudja.

(via Magyar Narancs, Csaba TV, Liganet.hu)