Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Csökkentheti a polgármesterek autonómiáját a Fidesz, ha leszerepel az önkormányzati választásokon

Ez a cikk több mint 4 éves.

Ha a Fidesz elbukja az őszi önkormányzati választásokat (vagyis elveszítik a fővárosi kerületek és a megyei jogú városok többségét), akkor az önkormányzati rendszer meggyengítése következhet – írja a Menedzsment Fórum.

A lap szerint nem gyors folyamatra kell gondolni: a települések vezetői továbbra is a polgármesterek maradnak majd, de csökkentett hatáskörrel. Az is felmerült, hogy az iskolák államosítása után az óvodákat és bölcsődéket is átveszik, viszont a jelenlegi helyzet is éppen elég nehézséget szült már.

A Menedzsment Fórum szerint az átalakítások megszervezését egy kormányközeli intézet vállalta el, akik már az előző választások után konferenciát szerveztek a Belügyminisztériummal az önkormányzatiság jövőjéről. Akkor még csak a kormányablakok számának növekedését jelentették be, viszont Pogácsás Tibor önkormányzatokért felelős államtitkár úgy nyilatkozott: a finanszírozhatóság érdekében a rendszernek folyamatos megújulásra van szüksége. Ezért történt, hogy az állam átvállalta a középiskolai képzések és szakképzések megszervezését, az iskolák és kórházak üzemeltetését.

Egy új önkormányzati ciklus pedig megfelelő alkalom lehet az újabb változtatások bevezetésére.

Az első lépés a központosítás felé a lap szerint az egységes digitális önkormányzati ügyviteli rendszer bevezetése volt. Akkor az eredeti törvénymódosítás még opcionális csatlakozásról szólt, ám végül kötelezővé tették, a csatlakozás végső határideje idén januárban lejárt. A Magyar Államkincstár a rendszer bevezetése óta így minden önkormányzati adathoz hozzáfér.

A polgármesterekből az új rendszer felháborodást váltott ki, ám a településvezetői béremeléssel csökkentek az indulatok – az új rendszerben pedig a szűkebb hatáskörrel rendelkező vezetők még több fizetésre számíthatnának.

Schmidt Jenő,  a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke azt nyilatkozta a lapnak:

„Semmi sem elképzelhetetlen.”

A Menedzsment Fórumnak ugyanakkor a Belügyminisztérium azt válaszolta: az önkormányzati törvény módosításáról és az önkormányzati cégek állami kontroll alá vonásáról sincsen egyelőre szó.

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd