Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Újranyitnának egy bányát a Pilisben, a helyiek annyira felháborodtak, hogy még egy fideszes képviselőt is kifütyültek

Ez a cikk több mint 4 éves.

25 év szünet után újranyitnának egy bányát a Pilisben, de a teljes területén, mintegy harmincezer négyzetméteren az összes fát kellene kivágni, írta meg a Magyar Hang. A Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatala a telekre vonatkozó környezetvédelmi teljesítményértékelési eljárást szünetelteti.

Az üggyel kapcsolatban tegnap este tartottak lakossági fórumot, ahol igencsak elszabadultak az indulatok.

A bányát a C&C Property Holding Kft. nyitná meg, amit 2017. április 17-én alapítottak és vettek nyilvántartásaba, ügyvezetője és tulajdonosa a 25 éves Ladányi Krisztián Attila, aki a Fővárosi Közterületfenntartó focicsapatában játszik. Ladányi tavaly eladta a cégét a C&C Investment Holdings Zrt.-nek, amelynek tulajdonosai nem ismertek, de a vezetője továbbra is Ladányi.

A C&C Property Holding Kft. úgy kapott bányászati jogot 2018 októberében, hogy a cég tevékenységi körébe csak idén februártól tartozik a bányászat.

Emellett az Opten Kft. céginformációs adatbázis információi szerint a C&C Property Holding tavaly több, mint két milliárdos bevételt könyvelhetett el. A Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatala a telekre vonatkozó környezetvédelmi teljesítményértékelési eljárást szünetelteti.

A tegnap este tartott lakossági fórumon a megnyitást tervező cég egyik képviselője sem jelent meg: az esemény kiírása után órákkal ugyanis a bányanyitási eljárás szüneteltetését kérték. Az érdi járási hivatal egyik jogásza, Kiss Veronika elmondta: Pilisvörösvárnak és Pilisszántónak (a két településnek, amely között a bánya van) mindössze annyi beleszólása van az ügy alakulásába, hogy megvizsgálják, a településrendezési eszközökkel összehangban áll-e a beruházás. A bánya végleges működési engedélyét a bányászati hatóság adja meg.

Gromon István, Pilisvörösvár polgármestere is részt vett a fórumon és elárulta:

a beruházást intéző fél „kerülőutakat” keresett, például hétköznap délelőttre, „suttyomban” akarta az ügy meghallgatását szervezni. Ezzel nyilvánvalóan időt akartak nyerni.

Csicsmanczai Tamásné, Pilisszántó polgármestere elmondta: az ő településüket érintené legsúlyosabban a bánya újranyitása, mezőgazdasági területen át kellene utat építeni emiatt. Ám azt is hozzátette: az út építéséhez először a hozzájárulásukat kellene adniuk.

A gyűlésen a térség fideszes képviselője, Hadházy Sándor is részt vett, aki szintén ellenezte a bánya újranyitását, ám ezt kissé máshogyan sikerült kereteznie, mint a többieknek. Azt mondta ugyanis, hogy:

„Önökkel vagyok, hangsúlyoznám. De szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy milliónyi ennél fontosabb problémával küzd ez a térség, ez pedig az, hogy Budapestről kiköltözött 300 ezer ember az agglomerációba, és ez a 300 ezer ember életteret akar magának, és csinált is. És ez sokkal nagyobb pusztítást okoz, mint egy bányanyitás vagy nem nyitás.”

Hadházyt ekkor látványosan kifütyülték az egybegyűltek.

Ezek után Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője szólalt fel: azt ajánlotta Hadházynak, hogy a parlamentben kormánypártiak és ellenzékiek közös törvénymódosítást kezdeményezzenek az ilyen bányanyitások ellen, ám Hadházyt ez annyira összezavarta, hogy csak annyit válaszolt:

nem tudja, miről van szó.

Tordai Bence egyébként már kérdéssel fordult a környezetvédelemért is felelős agrárminiszterhez, Nagy Istvánhoz, hogy megtudja: a kormány megakadályozza-e a bánya megnyitását, de választ még nem kapott.

A beruházást intéző félnek most fél éve van arra, hogy újraindítsa az eljárást: ám ekkor tényleg meg kell majd jelennie a helyi lakosság előtt, illetve bemutatnia a részletes tervet.

McMenemy Márk videója a bánya helyszínéről itt nézhető meg:

 

(Magyar Hang / 444)