Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Trócsányi-ellenes többség formálódhat az Európai Parlamentben

Ez a cikk több mint 4 éves.

Rebellis hangulat van kialakulóban az európai parlamenti képviselők körében az új Európai Bizottság összetétele kapcsán, ennek pedig a legvalószínűbb áldozata Trócsányi László magyar biztosjelölt, volt igazságügyi miniszter lehet – írja a 444.

A portál szerint az EP-képviselőknek két okuk is van arra, hogy akadályokat gördítsenek az új Európai Bizottság elé, amelynek elvileg novemberben kellene hivatalba lépnie.

Egyrészt sok képviselő oldalában még mindig tüske az a mód, ahogyan a tagállami vezetők a májusi EP-választások után megfúrták a csúcsjelölti rendszert, és Ursula von der Leyen személyében egy olyan embert jelöltek az Unió végrehajtó testületének élére, aki nem mérettette meg magát a választáson. Bár von der Leyennek végül sikerült nagyon szűk többséget maga mögé állítania ez EP-ben, ez korántsem jelenti azt, hogy a teljes Bizottságról szóló októberi szavazáson nem gördítenek újabb akadályokat elé a képviselők.

A másik ok, hogy az EP-képviselők egy jelentős részében él a vágy, hogy keresztbe tegyen valamelyik euroszkeptikus kormánynak azzal, hogy megfúrja a biztosjelöltjét. Leginkább az olasz, a lengyel és a magyar biztosjelölt jöhetne szóba, csakhogy az elmúlt napokban a lengyel kormány lecserélt jelöltjét egy erős uniós beágyazottsággal rendelkező, kompromisszumos jelöltre. Ez jó deal lehet Varsónak, mert így esélye van megkapni az egyik elegerősebb bizottsági pozíciót, az agrárbizottságot.

Az olasz kormányból pedig épp kilépett a szélsőjobboldali Matteo Salvini pártja, így az ügyvezető kormány tud biztos jelölni Olaszország részéről, amelynek már nem része az euroszkeptikus Liga. Ezért a csuklóztatható jelöltek között Trócsányi került a legelső helyre.

Bár hétfőn járt le a biztosok jelölésének határideje, az olasz kormány még nem nevezett meg senkit, de Franciaország is így tett, mivel arra vár, hogy megtudja, milyen portfóliát szán neki Ursula von der Leyen, és csak utána nevezi meg a jelölt személyét.

Nagy-Britannia sem jelölt senkit az új Bizottságba, Boris Johnson kormányfő szerint ugyanis novemberre országa már nem lesz az Unió tagja, a jelenlegi felállás szerint ugyanis október 31-e a brexit határideje, amit BoJo minden áron be akar tartani, még ha azt is jelenti, hogy az Egyesült Királyságnak megállapodás nélkül kell kiesnie az EU-ból.

A 444 információ szerint, amennyiben Trócsányit mégsem engedné az EP, hogy elfoglalja az európai biztosi széket, potenciális jelöltként Járóka Lívia és Győri Enikő fideszes EP-képviselők szerepelnek Orbán Viktor listáján.

Ursula von der Leyennek októberben kell teljes csapattal az EP elé állnia, ahol a képviselők egyszerű többségének kell erre rábólintania, hogy az új Bizottság november 1-től hivatalba is léphessen. Ahogy a kormánytagok esetében a legtöbb demokratikus államban történik, úgy az EU-ban is a parlament szakbizottságai fogják meghallgatni az egyes biztosjelölteket.

Ursula von der Leyen korábban jelezte, hogy szeretné, ha az új Bizottságban fele-fele arányban vennének részt nők és férfiak, így azt kérte a tagállami kormányoktól, hogy egy férfi és egy női jelöltet nevezzenek meg.