Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tegnap még elhitték, hogy megváltozott, mára lecserélték az antiszemita botrányáról ismert ellenzéki képviselőjelöltet

Ez a cikk több mint 4 éves.

Ahogy azt tegnap mi is megírtuk: Debrecenben az ellenzék egy része megállapodott az együttműködésről (korábban ezt összefogásnak nevezték, ebben a kampányszezonban már így hívják), így a a Momentum, az LMP és a Jobbik mutatta be végül, kiket indítanak az őszi önkormányzati választáson.

A listán képviselő-jelöltként szerepelt az a Kulcsár Gergely is, aki 2015-ben még azzal került be a sajtóba, hogy kiderült róla: korábban beleköpött a Duna-partján, a holokauszt vízbe lőtt áldozatainak emlékére állított vascipők egyikébe, majd erről szóló, jobbikos képviselőtársainak küldött élménybeszámolójában „egy kis feltöltődésnek” titulálta tettét, az emlékművet pedig „vidám helynek” nevezte. Miután minderre fény került, a párt szóvivője, Mirkóczi Ádám azt nyilatkozta: Kulcsár a tettét hirtelen felindulásból követte el és már megbánta, ráadásul egy magánlevelezésben említette az esetet, így ők az ügyet lezártnak tekintik. Volt ugyan más, hasonlóan botrányos tette is Kulcsárnak, ez azonban tegnap még úgy tűnt, nem akadályozza meg, hogy az ellenzék indítsa az önkormányzati választáson.

Mándi László, a Momentum debreceni elnöke például a következőt nyilatkozta:

„Amit Kulcsár az akkori levelében írt, az teljes mértékben vállalhatatlan, ilyen megnyilvánulásoknak nincs helye a magyar közéletben. Mi viszont hiszünk abban, hogy a Jobbik és vezetői sokat változtak az elmúlt években”

Hozzátette azt is: ha az ellenzéki pártok országosan együtt tudnak működni a korábban még szélsőséges Jobbikkal, akkor Kulcsár is megérdemel egy esélyt.

„Azt gondoljuk, hogy egy tetteit megbánó jobbikos mindenképp jobb partner, mint a gyűlölet rendszerét állami eszközökkel építő Fidesz politikusai”– fogalmazott a momentumos politikus.

Mások nem voltak ennyire megengedők: az LMP országgyűlési képviselője, Ungár Péter például azt nyilatkozta:

„a Jobbiknak el kell döntenie, komoly gondolja-e a néppártosodást vagy pedig antiszemita embereket indít képviselőjelöltként. Kulcsár Gergely politikai tevékenysége vállalhatatlan, nincs helye a magyar közéletben.”

Emellett a Momentum országos elnöksége is vizsgálta a kérdést.

Mára pedig sikerült is pontot tenniük Kulcsár jelöltségére, és úgy tűnik, mégsem annyira hisznek a változásban, ugyanis az alábbi közleményt adták ki:

„A Momentum elnöksége a tegnapi nap folyamán egyeztett a Jobbikkal, amelynek során az a döntés született, hogy Kulcsár Gergelyt felkérik a debreceni egyéni képviselőjelöltségtől való visszalépésre, amelyet az érintett elfogadott és be is jelentette nyilvánosan a visszalépését.”

Ezzel nagyjából egy időben egyébként maga Kulcsár is bejegyzést tett közzé Facebook-oldalán, ahol a következőket írja:

„A mai nap úgy döntöttem, hogy visszalépek a debreceni egyéni képviselőjelölti indulástól, annak ellenére, hogy összegyűjtöttem az indulásomhoz szükséges ajánlásokat. Döntésemet egyeztettem a Jobbik és a Momentum országos vezetésével is. Elhatározásom oka, hogy hiszek a Jobbik-Momentum-LMP összefogás erejében és sikerében Debrecenben és nem szeretném, hogy a személyem elleni támadások rontanák a pártszövetség választási esélyeit. A Jobbik-Momentum-LMP debreceni választási szövetségét és jelöltjeit továbbra is minden erőmmel segíteni és támogatni fogom. A körzetemben, Józsán új képviselőjelöltet fogunk állítani.”

Kulcsár posztja itt olvasható: