Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Momentum és az LMP is támogatja Debrecenben a holokauszt-emlékművet leköpő, jobbikos Kulcsár Gergelyt

Ez a cikk több mint 4 éves.

Nemrég bemutatta képviselőjelöltjeit a debreceni ellenzék egy része. Mivel a városban nem teljes az összefogás, ezért csak a Momentum, az LMP és a Jobbik jelentette be politikusait, akik között Kulcsár Gergely is szerepel, szúrta ki a, 444.hu.

Kulcsár Gergelyről 2015-ben még azért írtak, mert kiderült: korábban beleköpött a Duna-partján, a holokauszt vízbe lőtt áldozatainak emlékére állított vascipők egyikébe. Erről jobbikos képviselőtársainak levélben tett említést, amiben „egy kis feltöltődésnek” nevezte a cselekedetét, az emlékművet pedig „vidám helynek”. A nyilvánosságra kerülés után a párt szóvivője, Mirkóczi Ádám azt nyilatkozta: Kulcsár a tettét hirtelen felindulásból követte el és már megbánta, ráadásul egy magánlevelezésben említette az esetet, így ők az esetet lezártnak tekintik.

De nem ez volt Kulcsár egyetlen ilyen húzása: egy olyan levele is nyilvánosságot kapott, amit 2012-ben, a frakció levelezőlistájára írt.

Ebben arról kérdezte képviselőtársait, hogy a napokban tartandó, holokauszt („állítólagos”) áldozatainak emléknapjára eső frakcióülésükön lehetséges, hogy a házelnök felszóllítja majd őket, hogy felállva emlékezzenek ők is – akkor mit csináljanak?

A 444 Kulcsárral kapcsolatos megkeresésére Mándi László, a Momentum debreceni elnöke a következőt válaszolta:

„Amit Kulcsár az akkori levelében írt, az teljes mértékben vállalhatatlan, ilyen megnyilvánulásoknak nincs helye a magyar közéletben. Mi viszont hiszünk abban, hogy a Jobbik és vezetői sokat változtak az elmúlt években”

Hozzátette: ha az ellentéki pártok országosan együtt tudnak működni a korábban még szélsőséges Jobbikkal, akkor Kulcsár is megérdemel egy esélyt.

„Azt gondoljuk, hogy egy tetteit megbánó jobbikos mindenképp jobb partner, mint a gyűlölet rendszerét állami eszközökkel építő Fidesz politikusai.”

– tette hozzá még Mándi.

Azt is elmondta: Kulcsárral szemben a jövőre nézve a zéró tolerancia elvét fogják alkalmazni, ha megint szélsőjobboldali eszméket kezd támogatni, azonnal elhatárolódnak tőle és nem támogatják többé.

Frissítés 16:42: Az Index úgy tudja, az LMP még sincs annyira meggyőződve arról, hogy Kulcsár jó választás lenne, Ungár Péter ugyanis azt nyilatkozta:

„a Jobbiknak el kell döntenie, komoly gondolja-e a néppártosodást vagy pedig antiszemita embereket indít képviselőjelöltként. Kulcsár Gergely politikai tevékenysége vállalhatatlan, nincs helye a magyar közéletben.”

Emellett pedig a Momentum országos elnöksége is vizsgálja a kérdést.