Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Támogatná a bukott baloldalt?” Felvételen a Fidesz felmérésnek álcázott kampánya

Ez a cikk több mint 4 éves.

Keszthelyen ismét telefonos közvélemény-kutatásnak álcázott kampánnyal támad a Fidesz, ahogy a korábbiakban, most is az Amygdala intézet nevében. A Kisvárosunkért Érdekvédelmi Egyesület (KÉVE) Facebook posztja szerint egyik szimpatizánsuk, akit Zoltán néven ismerhetünk meg, fel is vette a telefonos beszélgetést, melyet az egyesület feliratozva közzé is tett Facebook-oldalán.

A beszélgetés úgy indul, mint egy szokványos telefonos politikai felmérés, habár nem túl cizellált a demográfiai adatok felvétele – bár telefonos kutatások esetében ilyen hanyagság sajnos nem ritka akkor sem, ha nem egy párt propagandaintézete hívja fel az embert – majd a politikai- és pártpreferenciák felől érdeklődik a diszpécser.

Majd egyszer csak elkezdődik a fideszes propaganda.

A kezelő – miután a hívott fél helyi, valamint országos politikusokról alkotott véleményére kérdez – Zoltán Soros Györgyről alkotott véleményére kíváncsi, majd a beszélgetés második felében a slendrián módon kivitelezett politikai közvélemény-kutatásnak látszó beszélgetés fideszes kampányhívássá alakul.

Az Amygdala intézet érdeklődik afelől, a kutatás alanya mennyire találja aggasztónak a kormányzati gyűlölethadjárat során civilizációs végveszéllyé előléptetett illegális bevándorlást, majd a „közvélemény-kutató intézet” ledobja az atomot.

A következő kérdés, melyet nehéz lenne értéksemlegességgel és elfogulatlansággal vádolni, a következőképp hangzik:

„Ön kire szavazna inkább az önkormányzati választásokon, ha az alábbiak közül választhatna: arra a jelöltre, aki támogatja Orbán Viktor bevándorláspolitikáját, és megvédi a kerítést, vagy arra a jelöltre, amelyik Soros György álláspontját támogatja a migráció kérdésében, azaz több bevándorlót engedne az Unióba és lebontaná a kerítést?”

Mire a hívott fél megkérdi, hogy a kérdés még mindig a felmérés része-e, mivel véleménye szerint manipulatív, és egy bizonyos válasz – Orbán támogatása – irányába tolja a válaszadót, így amennyiben a felmérés eredményét közlik a nyilvánossággal, az nem a válaszolók valós véleményét fogja tükrözni.

Ezután a kérdező felméri, a válaszadó szokott-e nemzeti konzultációs kérdőívekre válaszolni – magyarán mennyiben támogatja a kormány politikáját, tekintve hogy azokra nagyon nehéz úgy válaszolni, hogy az ember ne támogassa – majd egy sugalmazó kérdésben afelől érdeklődik, hogy Zoltán támogatná-e Nagy Bálintot, a Fidesz polgármester-jelöltjét, amennyiben tudná hogy a város érdekeit képviselné a kormány felé.

Ez a kérdés azonban még érdekesebb a következővel összevetve.

Ebben ugyanis a „közvélemény-kutatót” az érdekli, hogy szavazna-e Zoltán Czuth Zoltán Lászlóra, az ellenzék közös jelöltjére, amennyiben tudná, hogy Czuth

„megválasztása esetén Gyurcsány Ferencet és a bukott baloldali erőket segítené a hatalomban”.

A KÉVE véleménye szerint a telefonos hívás során

„Ún. sugalmazó kérdésekkel elhitetik a választópolgárral, hogy mi vagyunk a megtestesült gonosz, míg a fideszes jelölt (akiről senki nem tud semmit, pedig 5 éve alpolgármester, de sem életrajza, sem programja nincs) „kiharcolja a fejlesztéseket a kormánynál”. Ezzel egyszersmind el is ismerik, hogy mutyiznak. Ugyanis egy normális országban nem kell egy városvezetőnek a kormánypárthoz tartoznia ahhoz, hogy fejlesztéseket kapjon.”

Kiemelik továbbá, hogy se Gyurcsánytól, se Sorostól nem kapnak semmiféle támogatást, ahogy közpénzek felett sem rendelkeznek, ellentétben a kormánypárttal.

A KÉVE korábban is panaszkodott arra, hogy ahogy más városokban, Keszthelyen is telefonos közvélemény-kutatásnak álcázott kampánnyal igyekszik – véleményük szerint – a Fidesz lejáratni őket és jelöltjüket, azonban eddig nem tettek közzé olyan felvételt, mely állításuk szerint az Amygdalával folytatott beszélgetésről készült volna.