Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az ellenzék utazó fákkal viszi el az élhető és zöld város üzenetét a budapestieknek

Ez a cikk több mint 4 éves.

Tegnap hivatalosan is elkezdődött az önkormányzati választási kampány, a polgármester- és önkormányzati képviselőjelölteknek első körben az induláshoz szükséges aláírásokat kell összegyűjteniük. Budapesten már szinte az összes ellenzéki jelölt összegyűjtötte a szükséges aláírásokat – ezt Karácsony Gergely közös ellenzéki főpolgármester-jelölt jelentette be vasárnap délelőtt tartott sajtótájékoztatóján. Az eseményen részt vett a főváros 23 kerületének közös ellenzéki polgármesterjelöltje is, mindegyikük kezében egy facsemetével, amellyel az lekövetkező nagyjából 50 napban – ahogy Karácsony fogalmazott – el fogják vinni a „változás üzenetét” mindenhová a városban.

Karácsony arról beszélt a 9 éves Tarlós-éra utolsó napjaiban vagyunk, ugyanis a 23 kerületi polgármester-jelölttel közösen arra szövetkeztek, hogy visszaszerezzék a várost és visszaadják az a budapestieknek. Arra szövetkeztek,
hogy Budapest egy olyan hely legyen, mely minden budapesti közös otthona, és az elmúlt 9 év elszalasztott lehetőségei után valóban egy élhető város legyen.

Karácsony szerint az aláírásgyűjtések azt mutatják, a budapestiek változást akarnak, hiszen szinte valamennyi jelölt összegyűjtötte az induláshoz szükséges aláírásokat. Most a jelölteknek az a feladata, hogy a város minden pontján elmondják a változás üzenetét.

Ez az „utazó fákkal” fogják megtenni, hiszen ezek a fák a változás legfontosabb üzenetét hordozzák magukkal: vagyis azt, hogy az ellenzék jelöltjei egy élhető és zöld várost szeretnének csinálni Budapestből. Karácsony hozzátette, október 13-a után a facsemeték a város szívébe fognak visszatérni, a Városháza parkban fogják elültetni őket.

Az ellenzék főpolgármester-jelöltje ezután bővebben beszélt arról, mit is jelentene a lakók számára Budapest visszaszerzése a Fidesztől:

  • visszaadnák a városnak az elvett pénzét, mely a fővárosi költségvetés megcsapolásában jelentkezett;
  • visszaadnák a városnak az elvett zöldfelületeit, a Városligetet, a Római partot és minden olyan területet, amelyet Fidesz-közeli vállalkozók kiszemeltek maguknak;
  • visszaadják a budapesti polgárok önbecsülését, mert a Fidesz-kormány szemében Budapest csak egy „bűnös város”;
  • visszadják az elveszett esélyt a megfizethető lakhatásra;
  • visszaadják azokat a lehetőségeket, amiket elvesz a fővárosiaktól az összeomlott egészségügyi rendszer és a rossz levegő.

Karácsony arra is ígéretet tett: megakadályozzák, hogy Budapest a stadionok városa legyen. Főpolgármesterként stadionépítési stopot fog hirdetni és a főpolgármesteri vétóval élve meg fog akadályozni minden olyan értelmetlen beruházást, amelyre a budapestiek nem adták áldásukat.

A főpolgármester-jelölt arról is beszélt, hogy sokszínű jelöltek állnak mögötte, akik rengeteg különböző pártban politizáltak, vagy pártokon kívülről érkeznek. Ez azonban nem csak érdekközösség, hanem vannak közös értékeik is: mindannyiuk szerint Budapestnek élhetőbbnek, zöldebbnek, igazságosabbnak, nyitottabbnak kell lennie.

Újságíró kérdésre nagyon jónak ítélte a győzelmi esélyeiket. Elmondása szerint az a stratégiájuk, hogy nincs vesztes körzet, hiszen az EP-választások számai alapján a körzetek 80 százalékában többségben vannak az ellenzéki együttműködés pártjai a Fidesszel szemben.

Persze az esélyeket nem javítják az erőforrásbeli különbségek, hiszen az ellenzéknek nem nagyon lesznek óriásplakát-helyei, és a fideszes médiafölény is ellenük dolgozik. De Karácsony szerint a győzelem nem a pénzen múlik, hanem azon, hogy lesz-e elég változást akaró polgár, aki elmegy szavazni és részt vesz a kampányban.

Azt is megemlítette, a pártok nagyjából 100-150 millió forintot adtak össze a teljes budapesti kampányra, de elindítanak egy kisadomány-gyűjtést a támogatók körében.

A Tarlóssal és vele szemben induló független jelöltekkel kapcsolatban Karácsony elmondta: egyszerű a képlet, az ellenzéknek egy jelöltje van, az pedig ő, mindenki más – ha tudja, ha nem – a változatlanság jelöltje.

A teljes sajtótájékoztatót itt nézhetitek meg:

A tegnapi nap elindult az aláírásgyűjtés és a kampány. Azonban ahogy arról szombaton beszámoltunk, országszerte akadtak problémák az aláírásgyűjtő ívek kiadásával. Bedő Dávid, a Momentum operatív kampányfőnöke a Mércének elmondta: Debrecenből, Győrből, Salgótarjánból, Nyíregyházáról és Sükösdről is kaptak jelzést fennakadásokról, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt pedig Ajkán tapasztalt hasonlót.

A képviselő- és polgármester-jelölteknek egyébként szeptember 9-én 16 óráig kell összegyűjteniük az induláshoz szükséges érvényes ajánlásokat.

Kiemelt kép: Mérce