Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem mindenhol volt zökkenőmentes az ajánlóívek kiadása a választási irodákban

Ez a cikk több mint 4 éves.

Pihenőnapnak számít a szombat, ma mégis országszerte dolgoztak a választási irodák a Nemzeti Választási Iroda (NVI) rendelkezése értelmében.

Nem véletlenül: hivatalosan ugyanis ma kezdődött el az önkormányzati választás kampányidőszaka, így a pártok, más szervezetek és a független indulók is ma reggeltől vehették át a jogszabály szerint az ajánlóíveket, amelyeken kérhetik a választópolgárok támogatását.

Az ajánlóíveket reggel 8 órától lehetett átvenni – csakhogy ez nem mindenhol ment zökkenőmentesen. A Mérce értesülései szerint az ország több pontján is akadtak problémák, feltehetően abból fakadóan, hogy mindenhol egyszerre indult meg az ügymenet.

A technikai rendszer helyenkénti leállása mellett adódtak olyan problémák is, mint például nyomtatóhiba, ami miatt az átvételi elismervényt nem tudták kiadni.

Bedő Dávid, a Momentum operatív kampányfőnöke a Mércének elmondta: Debrecenből, Győrből, Salgótarjánból, Nyíregyházáról és Sükösdről is kaptak jelzést hasonló fennakadásokról, a fővárosban pedig Kispesten adódott hasonló eset. Elég változó volt, hogy a problémákat mennyi idő alatt sikerült megoldani.

Sükösdön például vissza kellett menni pár óra múlva” – mondta Bedő.

Úgy tudjuk, hogy Kispest mellett Budapest más kerületeiben (például Csepelen) is voltak kisebb problémák.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt pedig Ajkán tapasztalt hasonlót, ott is kellett várakozni, bár nem olyan sokat, és olyan civil jelölttel is beszéltünk, aki szintén észlelt fennakadást az ajánlóívek kiadásánál.

Érdeklődtünk az MSZP-nél is, de a szocialisták nem találkoztak még ilyen esettel, de azt ígérték, ha mégis érkezik hozzájuk ilyen jelzés, szólni fognak.

A Nemzeti Választási Irodát levélben kerestük az ügyben, arra voltunk kíváncsiak, hogy hány helyen történt hasonló fennakadás, főként mi okozta, illetve hogy sikerült-e mindenhol kiküszöbölni őket. Megkeresésünkre Listár Dániel, az NVI szóvivője a következő választ küldte:

„A mai napon a választási irodák 318.859 db ívet adtak ki, visszavettek 4.021 ajánlóívet, ebből ellenőriztek 2.146 db ajánlóívet 6.481 ajánlás rögzítésével, 236 jelölt ajánlóívének ellenőrzése megtörtént. Az NVI értékelése szerint mindez azt bizonyítja, hogy jól vizsgázott a választási informatikai rendszer.”

A képviselő- és polgármester-jelölteknek egyébként szeptember 9-én 16 óráig kell összegyűjteniük az induláshoz szükséges érvényes ajánlásokat, a jelöltajánlás azonban minden választópolgár esetében szabad akaraton alapul, nem kötelező.

A jelöltajánlás a választópolgár szabad elhatározásán alapul, arra senki nem kötelezhető, és kizárólag akkor érvényes, ha az ajánló az íven feltüntette a nevét, személyi azonosítóját és lakcímét.

Az NVI időnként belefut hasonló, akadozási problémákba: mint emlékezetes, tavaly tavasszal, az országgyűlési választás előtt kellett meghosszabbítani az átjelentkezés határidejét, mert olyan sokat kérelmezték, hogy máshol szavazzanak, hogy azt nem bírta a rendszer, így meg kellett hosszabbítani az átjelentkezés határidejét. A választás napján viszont a valasztas.hu, vagyis a hivatalos internetes tájékoztatási oldal omlott össze egy jó időre, majd csak lebutított formában volt elérhető, az összeomlás következtében pedig napokra elérhetetlenné vált az a mintegy 11 ezer választási bizottsági jegyzőkönyv, amely az április 8-i parlamenti választásokat dokumentálta, ráadásul eltűntek a választókörzetek korábbi választások idejére vonatkozó adatai is, amelyeket össze lehetett volna hasonlítani a szavazás adataival.

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd