Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A francia rohamrendőrök szétverték az antikapitalista tüntetőket a G7 csúcs előtt

Ez a cikk több mint 4 éves.

A francia rohamrendőrség könnygázzal és vízágyúkkal oszlatta fel a G7 országok vezetőinek – idén a franciaországi Biarritz-ban tartott – csúcstalálkozója ellen demonstrálókat Bayonne-ban, a spanyol határhoz közeli városban. A francia hatóságok mintegy 13 ezer rendőrt csoportosítottak a csúcstalálkozó helyszínére, hogy a résztvevőket (köztük Emmanuel Macron francia államfőt, vagy Donald Trump amerikai elnököt) biztosítsák.

A tüntetők közül néhány tucatnyian dulakodni kezdtek a rendőrökkel, és többen köveket is hajítottak feléjük, ezután kezdődött az oszlatás.

Emellett több ezer tüntető tartott felvonulást Hendaye városától a spanyolországi Irunig, hogy a klíma megmentéséért indított akciót, szélesebb körű LMBTQ jogokat és igazságosabb gazdasági modellt követeljenek. A felvonulók között nagy számban voltak antikapitalisták és baszk szeparatisták is.

„A kapitalista csúcsvezetők itt vannak, nekünk pedig meg kell mutatnunk, hogy a harc folytatódik. A gazdagok egyre gazdagabbak, miközben a szegényeknek semmi se jár. Közben az Amazonas őserdeje lángokban, a sarkokon pedig olvad a jég. A vezetők meg fognak hallani minket”

– nyilatkozta a Reuters-nek Alain Missana (48), az egyik felvonuló.

Az aktivisták a spanyol-francia határ mindkét oldaláról gyűltek össze, a baszk régióban tartott csúcstalálkozó, és a társadalmi egyenlőtlenségek ellen demonstrálva.

„Sokféle mozgalomban vagyunk aktívak, köztük antikapitalista és antifasiszta mozgalmakban is, szóval fontos, hogy itt legyünk.”

– nyilatkozta egy baszk népviseletben felvonuló férfi.

Korábban Macron elnök és Angela Merkel német kancellár, illetve Boris Johnson brit miniszterelnök is kérte, hogy a G7-csúcson vegyék fel a tárgyalandó témák közé a brazíliai őserdőkben pusztító tűzvész, és annak kezelésének ügye.

(Reuters)