Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szombaton elkezdődött az önkormányzati kampány – körkép a kampányindításokról

Ez a cikk több mint 4 éves.

Szombaton hivatalosan is elkezdődött a 2019-es őszi önkormányzati választások kampánya. Ahogy Sanyó Ádám írta Mércén megjelent elemző cikkében, lassan 9 éve volt, hogy a Fidesz teljesen letarolta az országot a 2010-es önkormányzati választáson, és elkezdte kiépíteni a NER-t, immár önkormányzati szinten is. Az 50 nap múlva esedékes önkormányzati választáson az ellenzéknek esélye nyílhat arra, hogy a rendszer városokban is kiépült bázisát elkezdje lassan visszahódítani.

A Népszava információi alapján a 289 fővárosi egyéni körzet 35 százalékában indít jelölteket az MSZP-Párbeszéd, 24 százalékában a Demokratikus Koalíció (DK), 7-7 százalékában az LMP és a Jobbik, 4 százalékában pedig a civilek. 23 kerületből 11-ben az MSZP-P indít polgármester-jelöltet, 6-ban a DK, 4-ben a Momentum, 1-ben a Jobbik. Baranyi Krisztina függetlenként indul a Ferencvárosban.

De miről beszéltek a pártok a hivatalos választási kampány nulladik, illetve első napján?

Fidesz

Kósa Lajos, a Fidesz önkormányzati választási kampányfőnöke szombati sajtótájékoztatóján két megközelítésből elemezte az ellenzéket. Egyrészt kijelentette, hogy

a Fidesz-KDNP az építkezés, a fejlődés pártján áll, amit együttműködéssel lehet elérni, nem pedig úgy, hogy „elkezdünk háborút vívni az egyébként 2022-ig nyilvánvalóan hivatalban lévő kormánnyal”

– másrészt pedig rendesen ekézte a szerint nem működő összefogás gondolatát is:

„az ellenzék stratégiája megbukott (…), az ellenzék hatalmas és teljes kudarccal indul a választásokon”. Bárki is kotyvasztotta ezt össze, ez egy nagyon súlyos kudarc.”

MSZP

Tóth Bertalan pártelnök még pénteki sajtótájékoztatóján közölte, hogy pártjukkal és szövetségeseikkel

„rajtra készen állunk a szabad városokért.”

szerinte többen kételkedtek az együttműködésben, illetve többen akadályozni is próbálták azt, ennek ellenére

„A Fővárosban, a megyei jogú városokban, a tízezer fő alatti településeken ahol lehetett, létrejött az ellenzéki együttműködés.”

„Szeretnénk transzparensebb önkormányzatokat, emberbarátibb, zöldebb, 21. századi, európai módon vezetett településeket Magyarországon.”

Demokratikus Koalíció

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke úgy fogalmazott a kampánnyal kapcsolatban, hogy

„Ebben a felállásban [közös indulás – a szerk.] megreped a kormánypárt hatalmi monopóliuma, vége lesz annak a helyzetnek, hogy a központi és a helyi hatalom is egy kézben összpontosul. Létrejön a kormányzati hatalom helyi ellensúlya.
Lesznek kerületek, városok szabad nyilvánossággal, demokratikus közélettel, elegendő erővel, hogy ha kell, fellépjenek a diktatórikus központi hatalommal szemben. „

Jobbik

A Jobbik szerint kettős célja van az önkormányzati választásoknak:

„Az önkormányzatokban a fideszes helytartókat tisztességes helyi lokálpatrióták tudják-e leváltani. Mi minden tisztességes embernek szövetséget kínálunk, de minden tisztességtelennek csak börtönt tudunk ígérni, mert ez a magyar települések megújulásának záloga.”

– illetve

„Orbán hatalmának a megtörése. A miniszterelnök a magyar városokra és falvakra saját birtokaiként tekint. Ha megfosztjuk a birtokaitól, akkor megfosztjuk a trónjától is!”

Momentum Mozgalom

A Momentum közleménye szerint rendszerváltásra van szükség:

„Meg szeretnénk állítani az elvándorlást, ehhez pedig az kell, hogy a városokban, kerületekben, falvakban átláthatóvá tegyük a közvagyon helyzetét, zöld programokat valósítsunk meg, segítsük helyben a vállalkozásokat, nem utolsó sorban pedig 2022-ben rendszert akarunk váltani. Ez pedig az önkormányzatokból fog elindulni.”

Kampánynyitó sajtótájékoztatót tartott a budapesti főpolgármesteri székért az ellenzéki pártok támogatásával induló Karácsony Gergely (Párbeszéd) is. Ő az újságíróknak arról beszélt, hogy

 „A változás arról szól, hogy Budapest visszavegye azt a pénzt, amit az elmúlt években elvontak tőle, visszaszerezze azokat az intézményeket, amelyeket elvettek tőle, visszaszerezze az esélyt, hogy Budapesten mindenkinek lehessen lakhatása, s azt, hogy Budapest szolidáris közösség legyen, amely újra része Európának.”
(…)
A választás arról is szól, hogy le tudják-e győzni a „Fidesz bábját”, Tarlós István főpolgármestert, aki „nem a budapestieket képviseli a kormánnyal szemben, hanem a kormány akaratát a budapestiek érdekeivel szemben”

Tarlós István, a kormánypártok által támogatott főpolgármester-jelölt, jelenlegi főpolgármester legutóbb pénteken az Inforádió Aréna című műsorában beszélt a kampányról, itt kifejtette, hogy szerinte

„Miközben a városról, az önkormányzati teljesítményekről, a reális elképzelésekről, a tervekről, a programokról kellene beszélni, „suta kormánybuktatási szimulációról” van szó [ellenzéki oldalon – a szerk.], amelynek egyébként semmit értelme nincs, mert az októberi önkormányzati választások után még elméletileg is, bizonyosan a jelenlegi kormány és miniszterelnök lesz a helyén. Ennek az ötletnek a kiagyalója, mögöttes szervezője nem is Karácsony Gergely és stábja, hanem a régi sértett SZDSZ-esek.”

Puzsér Róbert, aki a Sétáló Budapest programjával indul a főpolgármesteri címért függetlenként, Facebookon az alábbiakat közölte:

„Ma elindul a kampány, melynek nyitányaként ötezer ajánlást kell összegyűjtenünk. Ez igen nagy logisztikai feladat, ha azonban sikerül, egy zöld és emberre szabott Budapest koncepciója alternatívát képez majd a szavazólapon a Janus-arcú rendszer látszatalternatíváival, a parkolási maffia jelöltjeivel, Tarlós Istvánnal és Karácsony Gergellyel szemben.”

(…)

„Az én ígéreteim egyértelműek: véget vetek a náci beszédnek, a drogozásnak, az orgiáknak. Indulásomat az alábbi helyszíneken támogathatod. Ne habozz, mert Tarlós István nem állítja le magától a betonkeverőt!”

Mindenképpen izgalmas kampány nézünk tehát elébe, a Mérce mindenről tudósítani fog, ami arra érdemes. Kövessétek velünk a versenyt, izgalmas lesz!

(MTI; Népszava; 444)
Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán