Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Független civilként” mutatta be a Hír TV a pécsi fideszes alpolgármester emberét

Ez a cikk több mint 4 éves.

Nemrég helyi, lelkes civil jelöltként mutatták be a kormánypárti Hír Televízióban. A Szabad Pécs helyi portál vette észre, hogy Barkóczi Csaba, akit a tévé az Ispitaaljáért Baráti Kör elnökeként mutat be, valójában nem más, mint Páva Zsolt alpolgármesterének, Őri Lászlónak a volt referense és a Fidesz képviselőjelöltje.

Barkóczi azonban itt is és a városi üzemeltetésű Pécs TV korábbi adásában is mint civil, helyi lokálpatrióta üdvözli a fideszes városvezetés összes, a kampányban megígért tervét.

Barkóczi titulusával további problémaként merült fel, hogy noha a híradásból úgy tűnhet, az Ispitaaljáért Baráti Kör valamiféle régóta működő, helyi civil szervezet, amelyek egy egyszerű helyi polgár vezet, valójában Őri emberének egyesülete még jelenleg is bejegyzés alatt áll, nemrég alapították.

A Szabad Pécs cikke szerint Barkóczi a városban nem annyira közismert, hogy minden lakó első felhasználásra kötné őt a Fideszhez, mindezt pedig úgy használja fel a helyben nem túl népszerű kormánypárt, hogy „független, civil arcot” próbál faragni belőle. És nem először tűnik fel ilyen szerepben, mostani elnöksége előtt, mint a Kosztolányi Dezső Céltársulás nevű, ugyancsak kis helyi egyesület képviseletében nyilatkozott rendszeresen a városi médiának, ezt a szervezetet 2018-ban Kövér László házelnök már kitüntette.

Barkóczi Csaba ezenkívül most „tevékeny civil” imidzsét képviselő-jelöltségre is váltotta, Ispitaalján a Fidesz-KDNP és az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) nevű civil szervezet közös listájának színeiben indul el.

Július 16-án jelentette be a Fidesz, hogy Vári Attila személyében „civil jelöltet állítanak ők is az őszi önkormányzati választásra, miután az ellenzék ugyancsak közösen Péterffy Attilát, a pécsi  Pannon Hőerőmű volt vezetőjét indította el[1]. Az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) főleg Péterffy atomenergia-pártiságát kritizálta és zöldebb programot ígértek az övénél, igaz, a várost vezető kormánypártokkal szövetségben.

Később az is kiderült, az LMP és a többi ellenzéki párt hosszú tárgyalások után is képtelen volt egyezségre jutni, ezért előbbi párt önállóan indítja el a városban Kóbor József biofizikust.

Ráadásul, ahogy a helyi hírportál emlékeztet, ez a helyi városvezetés által favorizált, velük szoros kapcsolatban álló szervezetek sorában már a sokadik. Korábban ugyanis beszámoltak arról is, hosszabb-rövidebb ideig a Társaság A Közérdekű Adatokért, Civilek a Mecsekért Mozgalom, az Összefogás Pécsért Egyesület, a Pécsi Helyi Akciócsoport és a Kertvárosiak az Élhető Kertvárosért nevű civil szervezetek is szorosan együttműködtek helyben a kormánypárttal. Ezek a kapcsolatok az utolsó szervezet kivételével idővel megszűntek vagy ellaposodtak, ugyanakkor a lokálpatrióta szervezetek folyamatosan bukkannak fel az utóbbi években a pécsi közéletben.

Ilyen friss alapítású szervezet az Uránvárosiak Egyesülete is, amelyet egy Tóth Bertalan mostani pártelnökkel régebben becsületsértési perbe keveredő volt MSZP-s, Komáromi István vezet, és az egyesület – ugyancsak a hivatalos bejegyzés előtt – máris kapott bérelt irodát egy önkormányzati ingatlanban.

Emlékezetes, hogy a pécsi önkormányzat korábban az Emberség Erejével Alapítványt „Sorosista szervezetnek” minősítették, amely a Fidesz szerint az „illegális migrációt” segíti, ezért ki kellett költözniük az ugyancsak önkormányzati lakásban bérelt irodájukból is.

Az Emberség Erejével-el szemben valószínűleg azért lépett fel valójában a pécsi Fidesz 2017 végén, mert a szervezett az akkor még budapesti székhelyű Nyílt Társadalom Alapítvánnyal együttműködésben hirdetett civileknek pályázati programot a dél-dunántúli régióban, kétszer is, összesen 100 millió forintos, éves kerettel, amely a helyi vezetéstől függetlenül került szétosztásra.

[1] – Javítás (2019. augusztus 23) – A cikk eredeti verziójában Péterffy Attila a paksi atomerőmű volt vezetőjeként szerepel. Az igazság ezzel szemben az, hogy Péterffy Attila a Pécsi Hőerőmű egykori vezetője. A tévedésért elnézést kérünk

Címlapkép: hirtv.hu