Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hiába próbálta ellehetetleníteni őket a Fidesz, lett új irodájuk a pécsi civileknek

Ez a cikk több mint 6 éves.

Facebook-posztban tudatta a pécsi Emberség Erejével alapítvány, hogy hiába hiúsult meg a korábbi iroda keresésük Pécsen a helyi Fidesz nyomása miatt, mégis „Lesz tető a fejük fölött!”

A szervezet köszöni az elmúlt időszakban kapott számos támogatást és biztatást, aminek köszönhetően végül találtak új irodát. „A hatalmas mennyiségű üzenetnek és felajánlásnak köszönhetően nem jelent majd fennakadást az új munkahelyünk kialakítása: s ezért nem lehetünk elég hálásak nektek” – írják.

Mint korábban mi is megírtuk a pécsi Nappali nevű hely szintén a Facebookon közölte, hogy a kormánypárt nyomása miatt, az ingatlan tulajdonosa végül nem tette lehetővé, hogy az Emberség Erejével alapítvány hozzájuk költözzön. Erre a közleményre azután került sor, hogy Hoppál Péter, a Fidesz pécsi elnöke felszólította a pécsieket, ne adjanak ki ingatlant a szervezetnek. A pécsi közgyűlés pedig ma el is fogadott egy nyilatkozatot arról, hogy kiket nem kíván látni a városban.

Az Emberség Erejével Alapítvány egyébként egy karitatív szervezet, céljai között szerepel a társadalmi befogadás erősítése, az elnyomott, hátrányosan megkülönböztetett csoportok támogatása a többségi társadalom érzékenyítése által. 2010 óta szerveznek foglalkozásokat Pécs egyik szegregálódó városrészének, Gyárvárosnak a fiataljaival, emellett közösségépítéssel és emberi jogi képzésekkel is foglalkoznak. A Nyílt Társadalom Alapítvány (OSF) nemrégiben bejelentett vidéki programjai keretében kaptak most anyagi támogatást, ebből fizették volna az iroda költségeit is.

Az Emberség Erejével közleményében erre is reagált:

A közgyűlés által támogatott nyilatkozat teljes mértékben elfogadhatatlan. Valótlanságra és álhírekre épül, megkísérli a pécsi polgárok manipulálását, és nem csupán egy konkrét civil szervezet ellehetetlenítésére irányul, de rosszindulatú támadás a pécsi civil közösségek ellen.
Páva Zsolt polgármester urat múlt héten hívtuk meg alapítványunkhoz, hogy személyesen, első kézből ismerje meg a városban több mint tíz éve működő Emberség Erejével Alapítvány munkáját, valamint az alapítvány által koordinált Erősödő Civil Közösségek program szakmai tartalmát. Sajnálatunkra Páva Zsolt egyelőre visszautasította a közvetlen betekintés lehetőségét. Ennek ellenére a meghívást továbbra is fenntartjuk, hiszen alapítványunknak nem volt, nincs és soha nem is lesz a nyilvánosság elől elzárt, eltitkolt célja és törekvése.
Végül arra kérik a velük szimpatizálókat, fejezzék ki támogatásukat a közösségi médiában:

Sokan kérdeztétek, hogy tudnátok szolidaritást vállalni velünk. Arra gondoltunk, hogy ha témával kapcsolatos véleményeteknek #emberség és #pécs hashtaggal adtok hangot, esetleg küldtök is nekünk egy (a kezetekkel formázott) virtuális háztetőt a fejünk fölé, úgy megmutathatjuk, mit is jelent, ha összefogunk egymásért!