Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A fideszesek harca a vidéki civilek ellen a magyar társadalom szövetét szakítja szét

Ez a cikk több mint 6 éves.

Szóval az történik, hogy a kormánypártok képviselői most már abba is beleszólnak, hogy ki hol bérelhet irodát. És ha nem tetszik nekik a pofád, akkor tipli van. Hoppál Péter országgyűlési képviselőnek, a Fidesz pécsi elnökének sikerült ugyanis elérnie, hogy a helyi Emberség Erejével Alapítvány ne bérelhessen irodát. Hoppál a hétvégén szólította fel a baranyai megyeszékhely lakóit, hogy ne adjanak helyet „a pécsi Soros-kampányközpontnak”. És láss csodát, az alapítvány által kiszemelt helyiség főbérlője megkérte az albérlőt, a Nappali Bárt, hogy ne adja ki a szóban forgó emeleti helyiséget.

Páva Zsolt polgármester – akinek vezetése alatt válságról válságra evickél Pécs, és felhalmozott 9 milliárd forintnyi adósságot, amit majd mi fogunk kifizetni – még azt is kezdeményezte, hogy a közgyűlés fogadjon el „Soros-ellenes” nyilatkozatot, amit persze a közgyűlés készségesen meg is tett.

Az Emberség Erejével Alapítvány egyébként egy karitatív szervezet, céljai között szerepel a társadalmi befogadás erősítése, az elnyomott, hátrányosan megkülönböztetett csoportok támogatása és többségi társadalom érzékenyítése által. 2010 óta végeznek foglalkozásokat Pécs egyik szegregálódó városrészének, Gyárvárosnak a fiataljaival, emellett közösségépítéssel és emberi jogi képzésekkel is foglalkoznak. A Nyílt Társadalom Alapítvány (OSF) nemrégiben bejelentett vidéki programjai keretében kaptak most anyagi támogatást, ebből fizették volna az iroda költségeit is.

És a pécsi fideszesek nem az egyedüliek, akik rászállnak az amúgy sem rózsás helyzetben lévő vidéki civilekre. Pár napja, Debrecenben is hasonló támadás érte azt a szervezetet, amely az OSF támogatásából részesül. A pénzből az Alternatív Közösségek Egyesülete egy olyan közösségi munkateret tart majd fenn, ahol különböző civil csoportok tudnak majd dolgozni. Például a Debrecen Bike Maffia, amelyik rászorulóknak nyújt segítséget, például élelmiszert visz időseknek, hajléktalan embereknek.

Az Alternatív Közösségek Egyesülete ellen egy Facebook csoport alakult, Nem akarunk Soros irodát Debrecenbe címmel. A Facebook csoport például olyan kiváló mémekkel szórakoztatja a nagyérdeműt, mint amelyikben rákérdeznek: „Ha soros nyílt társadalmat akar, akkor miért van a Soros irodánál zárt kapu.” Mert ugye a nyílt társadalom hívőinek a lakásaikat is mindig nyitva kell hagyniuk…

Ezek a pécsi és debreceni példák kiválóan mutatják, hogyan is működik a gyakorlatban a civilek vegzálása.

A központi politikai képviselői mondanak valami nagyot, aztán helyi hálózataik módszeresen rászállnak emberekre, akik szabad idejükben, önkéntesen próbálnak valami értelmeset és pozitívat ebben az országban.

Lehetne beszélni arról, hogy a demokráciát és a jogállamot tiportja lábbal a hatalom, és igaz is lenne. De végülis ezt tette eddig is. Azt is mondhatnák, hogy mások szívatása helyett a kormány is foglalkozhatna például a rászorulók megsegítésével, futná a temérdek elherdált pénzből bőven. De végülis eddig is minden lépésével a szegényeket és a dolgozó embereket hozta hátrányos helyzetbe.

De ezeknek a lépéseknek van egy másik káros hozadékuk, ami nemcsak a mi érzékenységünket, de a kormánypárti szavazókét is zavarhatná. A helyi közösségek szisztematikus bomlasztása zajlik ugyanis.

Az, hogy egy ingatlantulajdonos fél kiadni városbeli társainak egy helyiséget, az, hogy a helyi kormánypárti sajtó kamerákkal vonul ki egy jótékonysági szervezet ajtajához, mind-mind csak bizalmatlanságot és félelmet szít egymás iránt. Nem Brüsszellel vagy a menekültekkel, hanem egymással szembe.

A jogállam helyzetén lehet javítani. Igazságos, a rászorulóknak kedvező szociálpolitikát is lehet alkotni. De a magyar-magyar közötti gyanakvást, bizalmatlanságot sokkal nehezebb lesz leépíteni. A társadalom hatalomvágyból szétbarmolt szövetét nehezebb lesz befoltozni. Ennek a levét még az unokáink is inni fogják.

(Címlapkép: Facebook / Hoppál Péter)