Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A VI. kerületi fideszes polgármester villájánál tartottak sajtótájékoztatót, eljárást indított ellenük a rendőrség

Ez a cikk több mint 4 éves.

A „gyülekezési joggal való visszaélés miatt” szabálysértési eljárást indított a II. kerületi rendőrkapitányság Kerpel-Fronius Gábor momentumos és Temesvári Szilvia párbeszédes politikus ellen.

A Momentum közleménye úgy fogalmaz:

„Bár a rendőrségi idézés nem részletezi, Kerpel-Fronius ellen valószínűleg azért indult szabálysértési eljárás, mert július végén a VI. kerületi polgármester, Hassay Zsófia kétszázmillió forintos budai villája előtt sajtótájékoztatót tartott a Párbeszédes Temesvári Szilviával közösen, akit szintén beidézett a rendőrség. A sajtótájékoztatón az ellenzéki politikusok bejelentették: vagyonnyilatkozat-vizsgáló bizottság összehívását kezdeményezik, hogy kiderüljön, miből vásárolta magának a házat a fideszes polgármester. Hassay 2014-es vagyonnyilatkozata szerint ugyanis akkor még csak egy 65 négyzetméteres lakása volt, két évvel később viszont budai villát vásárolt.”

A közlemény hozzáteszi: az alapvető jogok biztosa több mint 10 évvel ezelőtt megállapította, hogy jogellenes a politikusi sajtótájékoztatók esetében gyülekezési joggal való visszaélés miatt szabálysértési eljárást indítani, sőt az új gyülekezési törvény még egyértelműbbé teszi, hogy a sajtótájékoztató nem minősül gyülekezésnek.

„Elfogadhatatlan és riasztó, hogy a rendőrség nyilvánvalóan törvénysértő módon von eljárás alá ellenzéki politikusokat pusztán a politikai tevékenységük kifejtése miatt. Elvárjuk, hogy a rendőrség az önkormányzati választások előtt is semlegesen, a jogszabályok teljes betartása mellett járjon el. Természetesen a Momentum politikusa minden jogorvoslati eszközt igénybe fog venni a politikai alapon indított, jogsértő eljárással szemben” – írja a Momentum.

A terézvárosi fideszes polgármester budai villájának ügye azután került a nyilvánosság elé, hogy bemutatkozott a momentumos Soproni Tamás, az ellenzék kerületi közös polgármester-jelöltje. Soproniék a kezdetektől próbálták tematizálni a tényt, hogy Hassay Zsófia nem is lakik a Terézvárosban, ehelyett egy olyan rózsadombi ingatlanban, amelyről a polgármester vagyonnyilatkozatai alapján nem teljesen megállapítható, hogyan is engedhette meg magának.

Kerpel-Fronius Gábor és Temesvári Szilvia szűk egy hónapja tartottak sajtótájékoztatót a szóban forgó 150 négyzetméteres ház és a hozzá tartozó 688 négyzetméteres kert ügyében. A sajtótájékoztatón Temesvári elmondta:

„a terézvárosi embereknek joga van megtudni, hogy honnan futotta Terézváros fideszes polgármesterének, Hassay Zsófiának egy kétszázmilliós budai villára.”

Ezért is kezdeményezték vagyonnyilatkozat-vizsgáló bizottság felállítását Hassay ügyében.

Hassay az Index kérdésére tagadta, hogy bármi furcsa lenne a dologban, állítása szerint a korábbi 65 négyzetméteres, szintén második kerületi otthonának eladásából és és megtakarításaiból vásárolta az új ingatlanat 82 millió forintért, ezért abszurdnak tartja az ellenzék 200 milliós értékbecslését.

Címlapkép: MTI / Koszticsák Szilárd