Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Salvini-ellenes kormány jöhet Olaszországban

Ez a cikk több mint 4 éves.

A várakozásoknak megfelelően ma benyújtja lemondását Giuseppe Conte olasz miniszterelnök, a Liga-Öt csillag kormány vezetője. A lemondás nyomán az államelnök Sergio Matterella feladata új, kormányképes koalíciót találni. Könnyen lehet, hogy előrehozott választások helyett az Öt Csillag folytathatja a kormányzást, amennyiben meg tud egyezni a Matteo Renzi fémjelezte balközéppel, illetve egy másik forgatókönyv szerint a Berlusconi-féle jobbközéppel is.

Conte leköszönő beszédében az eddigi miniszterelnök-helyettest, Matteo Salvinit támadta. A miniszterelnök szerint Salvini és a Liga nem voltak lojálisak, és sikeres európai parlamenti választási eredményük után csak a kormány megbuktatására és előrehozott választásokra játszottak.

Conte beszédében előhozta a Liga állítólagos orosz támogatását, vádolta őket azzal, hogy aláássák a kormány költségvetési reformját, és hogy személyes politikai érdek vezérli őket az ország érdeke helyett. Majd arra szólította fel a szélsőjobboldali pártelnököt, hogy vállalja a felelősséget a tetteiért, hogy akkor robbant ki kormányválságot, amikor a rossz helyzetben lévő olasz gazdaság és költségvetés helyzete kapcsán fontos tárgyalásokat kell lefolytatniuk az Európai Bizottsággal.

Salvini viszontválaszában azt mondta, belefáradt, hogy mindig az Európai  Bizottság döntésére kell várnia Olaszországnak, és Cicerót idézve azt mondta:

„Nem akarok igazságos mestert, nem akarok mestert.”

Conte lemondása után lehetséges verzió az úgynevezett Ursula-kormány létrejötte, amelyet a korábbi miniszterelnök, Romano Prodi vezetne, és a többségét a balközép Demokrata Párt, Berlusconi Forza Italiája és az Öt Csillag Mozgalom adná. Az elnevezés onnan jön, hogy azok a pártok támogatnák, amelyek megszavazták Ursula von der Leyen bizottsági elnököt.

Ha ez a verzió nem valósul meg, alakulhatna tiszta balközép-Öt Csillag kormányzat is, de itt kérdés, hogy a volt szociáldemokrata miniszterelnök, Matteo Renzi és követői – akik nem támogatják ezt a lépést – mit kezdenének vele, lenne-e többsége a koalíciónak. Illetve felmerült olyan opció is, hogy az Öt Csillag szeptemberig kisebbségben kormányozna.

Sőt, a tegnapi napon még szóba került a mostani koalíció fennmaradása is, ha Salvini nem lesz annak tagja, de ezt, illetve az előrehozott választások forgatókönyvét az Öt Csillag alapítója, Beppe Grillo a párt elnökségi ülésén elfogadhatatlannak nevezte, és azt mondta, a párt halálát jelentené, így végül lekerült a napirendről.

A mostani helyzet előzménye, hogy a Matteo Salvini belügyminiszter és miniszterelnök-helyettes által vezetett Liga egy héttel ezelőtt bizalmatlansági indítványt nyújtott be a miniszterelnök, Giuseppe Conte ellen. A válság egyik fontos témájává a már két hete a Földközi-tengeren hánykolódó hajó vált, amelynek fedélzetén még mindig jelenleg száznál több menekült van.

Az Open Arms hajó miatt kialakult helyzet odáig fajult, hogy az olasz miniszterelnök és a külügyminiszter Facebook-posztokban üzengetett egymásnak, miután egymásnak ellentmondó utasításokat adtak az ügyben.

Conte bejelentette, hogy egyezségre jutott hat európai országgal – Franciaországgal, Németországgal, Romániával, Portugáliával, Spanyolországgal és Luxemburggal –, melyeknek kormányai vállalták, hogy elosztják egymás között a hajón tartózkodó menekülteket. Ehhez azonban a hajónak először is ki kellene kötnie az olasz partokon, ezt azonban Salvini egy rendelettel megtiltotta. A külügyminiszter rendeletét egy római bíróság felfüggesztette, azonban az Open Arms kapitánya nem akarja a kikötést megkockáztatni, amíg egyértelmű engedélyt nem kap erre az olasz kormánytól.

Persze az Open Arms hajó ügye leginkább csak ürügy volt a mostani helyzet kipattanásához, amelyet az idézett elő, hogy a legtöbb közvéleménykutatás szerint a Salvini vezette Liga 36-38 százalékot szerezne egy előrehozott választáson.

Forrás:Corriere.it/Euronews
Címlapkép: MTI/Mónus Márton