Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egy Ladában az „ellenzéki fideszessel”

Ez a cikk több mint 4 éves.

Putyin hírhedt spin doctora, Vladiszlav Szurkov se tudott volna jobb műsort csinálni, mint az „Egy Ladában Lázárral”. A volt miniszter, aki tégláról-téglára építette ezt a rendszert, most ugyanígy tégláról-téglára építi kormánykritikus pozícióját. Az Egy Ladában Lázárral első részének megnézése után nehezen veri ki az ember a fejéből a gondolatot, hogy Lázár János nemsokára egy NER-ellenzéki párt élén találja magát.


Magabiztos kormányzás, édeskés mosoly, keménynek látszó, mindenkit foglalkoztató kérdések, amelyek valójában pont arra jók, hogy Lázár János megmutassa az emberi arcát. Tökéletes a felállás, az átlagpolgár szintjére leereszkedő, sőt, őt sofőrként kiszolgáló politikus, és a nagy kérdéseket felrakó állampolgár. Aki persze azért érzi (hát hogy ne érezné?), hogy bizonyos szint felett nem érdemes feszegetni a dolgokat.

Az egész műsor úgy van összerakva, és úgy van tálalva is, mintha nem egy politikus Facebook-oldalán lenne, hanem egy TV2-s produkciót nézne az ember (tegyük hozzá, a TV2 politikai műsorai ennél butább propaganda műsorok). Pontosan ezért, mivel a befogadónak ezt akarja átadni Lázár és fideszes stábja, így is kell beszélni erről a műsorról, nem elfelejtve, hogy itt azért a cél Lázár János népszerűsítése, aminek eszköze a szórakoztatás.

Lázár János utasait a mezőhegyesi ménesbirtokon kíséri körbe, megmutatja nekik, majd úgy mellékesen beszélgetnek a politikáról. Lázár beszél arról, hogy most ő vállalkozó is, mert most ezt a vállalkozást kell vezetnie. Az embernek pedig nem tud nem eszébe jutni, hogy miért nem saját, sokáig titkolt kastélya körül, valódi drága autójában vezeti körbe Lázár vendégeit.

A 29 perc alatt konkrét állítás a volt miniszter szájából nem hangzott el, csak olyan formában, hogy ezt megpróbáltam: ilyen pl. az a nevetséges felvetés, hogy egy orvosnak 1,5-3 millió forintot kéne nettóban keresnie. Mintha a jelenlegi bérhelyzettel ez a kereset állna szemben, és az egészségügyben nem 40-50 ezres fizetésemeléseket tagadna meg a kormány.

Az a kormány, amelynek Lázár maga is tagja volt. De itt is úgy csinál, mint az elmúlt hónapokban, mintha nem ő vezényelte volna le a civilek elleni támadást, mintha nem tűnt volna fel több korrupciós ügy végén, vagy nem lett volna neki is egy szép kastélyos ügye. Mintha nem lenne ennek a rendszernek a része.

Pedig az, és pont ezért pont annyira szerethető arc a valóságban, mint Rogán Antal, csak ugye megvan a vicc a mókusról, a patkányról és a marketingről.

Az egész műsor pont olyan unalmas volt, mintha egy véletlenszerűen kiválasztott tévéműsort néztem volna (csak mondjuk ott Till Attila vagy Balázs vitte volna Lázár szerepét, kicsit jobban). Talán egy izgalmas pillanat volt kivétel, amikor Lázár arra a kijelentésre, hogy „az a baj az országgal, hogy itt nem elég tehetségesnek lenni, de kell a hátszél is”, azzal kente el a választ, hogy hát igen, ügyesnek is kell lenni. Nem Jani, nem ezt mondták, hanem azt, hogy aki nem fideszes, az hiába tehetséges.

Ez az elkenés pedig jóval többet mondott el arról, ki az a Lázár János, mi volt a szerepe, és mi lehet, mint minden Fideszből kiszólogatás (kiszavazás az persze nincs), és minden „én jót akartam, de nem lehetett”. Sőt, többet mondott el, mint az egészségügyről való negyedórás beszélgetés, amelynek lényege az volt, hogy a megelőzés a fontos, de arról, hogy milyen állapotok vannak ténylegesen az egészségügyben, és hogy lehetne ezt rendbe rakni, semmit se hallottunk.

Lázár pont annyira modern és jó fej valójában itt is, mint maga a műsor, amelynek női szereplőjét 29 percre beültetik a hátsó ülésre, hogy az összes szerepe annyi legyen, hogy elmondhassa, kényelmes az ülés a Lada hátuljában.