Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Bernie Madoffot lebuktató elemző szerint az évszázad csalását követte el a General Electric

Ez a cikk több mint 4 éves.

Szenzációsnak mondható jelentéssel rukkolt elő Harry Markopolos, a gazdasági elemző, aki 2008-ban lebuktatta Bernie Madoff gigantikus befektetési csalását, rács mögé juttatva a 65 milliárd dolláros (19 billió forint) csalás elkövetőjét. Most, augusztus 15-én publikált elemzésében azt állítja, hogy

az amerikai GE multinacionális cég összesen 38 milliárd dolláros könyvelési csalást követhetett el az átvizsgált jelentések és dokumentumok alapján. Ez nagyobb összeg lenne, mint az Enron és a WorldCom csalások összesen, ezzel pedig Markopolos állításai szerint az USA történetének legnagyobb könyvviteli csalását leplezte le.

Markopolos 176 oldalas jelentésének hírére a GE részvényei a New York-i tőzsdén azonnal meredek zuhanásba kezdtek: egyetlen nap alatt tíz százalékot veszítettek értékükből, ezzel pedig tízéves negatív rekordot döntöttek meg.

A hírre a GE vezetősége élesen cáfolta Harry Markopolost, és azzal vádolták meg a pénzügyi nyomozót, valójában a GE részvények zuhanására épített ki spekulációs hálózatot, hogy abból azután anyagi hasznot szerezzen a tőzsdén egy bizonytalan gazdasági helyzetben.

Az amerikai CBS News azonban felhívta a figyelmet arra, nem ez lenne az első eset, hogy a GE adatai megbízhatatlanok és nem stimmelnek. Még egy pénzügyi elemzőt is idéznek, aki Markopolostól függetlenül azt állította, az ő céggel kapcsolatos tapasztalatai megfelelnek a leírtaknak, és ez „évtizedek óta ugyanígy megy” arrafelé.

A dokumentum állításai szerint a csalás a multicég összes piaci tőkeértékének 40%-át teszi ki, ennyi hiányozhat valójában a kasszájukból. Mindez a hosszútávú biztosítási befektetések és a cég amerikai olajipari érdekeltségei jövőjének bizonytalansága miatt alakulhatott ki, így befektetéseik értéke lényegesen csökkent, azonban ők kreatív módszerekkel Markopolos szerint eltüntették a keletkezett adósságot.

Az, hogy az Egyesült Államok történetének két legsúlyosabb és legpusztítóbb céges csalásához hasonlította a GE-jelentést, nagyon komollyá teszi az ügyet, Markopolos ugyanis nem arról ismert, hogy alaptalanul tenne ilyen vad kijelentéseket.

Maga Harry Markopolos a CNN Businessnek a reakciókra úgy reagált, jól ismert, hogy a GE „manipulálja a könyvelését” évtizedek óta, és ez a helyzet ma is. Szerinte ha jövőre recessziós fázisba ér a gazdaság, a GE valós, szerinte 29 milliárd (!) dolláros hiánya láthatóvá válik, és „nekik végük”.

Annyi már a mostani botrány előtt is ismert volt, hogy az amerikai Igazságügyi Minisztérium vizsgálatot indított a GE könyvelési gyakorlata miatt.

Ugyanakkor a GE mára részletesebb reakciót is kiadott a vádakra, miután a szabadesést követően részvényei ismét 8%-kal emelkedtek, ezzel eltörölve a süllyedés okozta kár egy részét. Az emelkedés azután történt, hogy a cég nemzetközi vezérigazgatója, Larry Culp augusztus 16-án 2 millió dollár értékben vett GE-részvényt, bizonyítani próbálva bizalmát a társaságban, a Wall Street-i elemzők pedig megkérdőjelezték Markopolos szándékait.

Hétfő reggeltől azonban a részvények árfolyama ismét kisebb esésnek indult, miután más elemzők figyelmeztettek: a pénteki GE akció tipikus Wall Street-i ellentámadás, amely még nem bizonyítja, hogy minden rendben van a cég pénzügyi helyzete körül, hiszen a gyors zuhanás és a hirtelen, gyenge cáfolat után senki sem tudja valójában, mi is a helyzet a könyvvitel körül.

A mai, részletesebb céges reakció a vádakra is igazából csak annyit állít, hogy a problémák ismertek, két éve komoly állításoknak hangzottak volna, de mára a General Electric már „kezeli a helyzetet”, ez a fajta kockázat pedig „beépült” a cég részvényeinek tőzsdei árfolyamába.

Azonban, ahogyan azt a Reutersnek nyilatkozó elemzők megjegyezték, a nemzetközi pénzügyi operációkban tapasztalható alacsony cash flow (valós pénzforgalom) mértéke már évek óta gyanús volt egy sor Wall Street-i elemzőnek, akik most valamelyest igazolva látják saját félelmeiket Markopolos jelentésében.

Harry Markopolos a GE vádjaira válaszul is készségesen elismerte, egy nagy  presztízsű kockázati befektetőcég (hedge fund) megbízásából nyomozta le a mamutcég saját publikus adatait, ugyanakkor állítja, a GE-be sok hasonló alap fektet be, és eleinte csupán nekik kívánta kinyomozni, megéri-e még az üzlet. Azonban később rájött, a baj jóval nagyobb, minthogy csupán az alapkezelőnek árulja azt el.

Annyi bizonyos, hogy míg egy évtizede a GE az USA egyik legértékesebb tőzsdei cége volt (16 dollár/ részvény), mostani árfolyamuk csupán 8-9 dollár/ részvény.

A GE 28 éve Magyarországon is jelen van, és 2016-ban egészségügyi eszközöket, légiszállítási műszereket és energetikai eszközöket gyártó részlegei mellett globális központot is hozott Budapestre, amelyet 2016-ban avattak fel. Így a hazánkban jelenlévő legnagyobb amerikai befektetés hozzájuk kötődik.

Azonban ugyancsak 2016-ban az Átlátszó kiderítette, a GE nemhogy szinte semmiféle társasági adót nem fizet Magyarországon (az Orbán-kormány éppen ezzel a kedvezménnyel csábította őket az országba), de az adóleírás kedvéért négymilliárd forintnyi svájci adóalap után is itt adóztak – összesen 1,3%-os társasági adót – a nagy könyvelőcégekre jellemző „kreativitás” folytán. Az Átlátszó által feltárt ügy később a svájci sajtóban, a Tagesanzeigerben is nagy karriert futott be.

Markopolos most érdekes módon kicsit hasonló állításokat tett jelentésében: szerinte szándékosan rosszul sorolta be az amerikai anyacég, a Baker Hughes olaj- és gázipari cégbe történt nagymértékű GE-befektetést, ez pedig szerinte 9,1 milliárd dolláros veszteségüket tudta elrejteni.

A GE magyarországi energetikai cége, a GE Power már 2018 végén leépítésekbe kezdett, veresegyházi gyárából ekkor 150 dolgozót is elbocsátott, akkor a cég általános átalakulására és az energetikai piac néhézségeire hivatkozott a magyarországi vezetés. Ugyanakkor ez szinte közvetlenül azután történt, hogy az energetikai szakág globális feladatait átvette a Baker Hughes.

Az ugyancsak Markopolos által lebuktatott Bernie Madoff végül 150 év börtönt kapott.

(CBS, BBC, Átlátszó, Világgazdaság)