Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Többen a tengerbe vetették magukat az Open Armsról, Spanyolország beengedné a mentőhajót

Ez a cikk több mint 4 éves.

Az Open Arms civil mentőhajó eredetileg 121 menekültet mentett ki a tengerből Líbia partjainál, majd múlt szombaton újabb 39 embert vett fel Málta közelében. Azóta körülbelül egy tucatnyi, orvosi ellátásra szoruló utas partra szállhatott Lampedusában, de a hajót üzemeltető spanyol civil szervezet vezetője szerint a fedélzeten már robbanásig feszült a helyzet. Oscar Camps szerint a fedélzeten maradtak fizikai és mentális egészsége folyamatosan romlik.

Azóta hét nap telt el, és még mindig a Földközi-tengeren hánykolódnak, mivel se Málta, se Olaszország nem engedi kikötni a hajót. Az Európai Bizottság vállalta ugyan ugyan a mediációt, hogy megfelelő megoldást találjanak a helyzetre, de eddig nem járt sikerrel. Málta eddig két alkalommal utasította el a kikötési engedélyre irányuló kérelmet, Olaszország pedig egy ideig konkrétan nem is reagált arra.

A hajó kapitánya, Marc Reig szerint a menekültek „pszichológiailag megtörtek”, és a hajó egy bombához hasonlít, ami robbanni fog. „Nem bírjuk már elviselni a helyzetet, minden másodperccel ketyeg a bomba” – nyilatkozta Reig az Euronews-nak.

Az Európai Parlament elnöke, David Sassoli pénteken arra szólította fel az olasz hatóságokat, hogy azonnal engedjék kikötni a mentőhajót. „Már kezdik feladni, s károkat tesznek magukban, ahogy veszítik el a realitásérzéküket. A higiéniai körülmények rosszabbak, mint valaha. A fedélzeten tartózkodók azonnali partra szállítására van szükség. Remélem, hogy a hatóságok megértik a humanitárius vészhelyzet súlyosságát, és engedélyezik még ma a kikötést” – idézi az MTI az elnököt.

Az Európai Bizottság eközben arra szólította fel az EU tagállamait, hogy mutassanak szolidaritást az érintettekkel és a rajtuk segíteni kívánókkal.

A hajóról vasárnap, 17 napi hányódás után többen vízbe vetették magukat, és elkezdtek a lampedusai part felé úszni, miközben a hajó legénysége megpróbálta őket feltartóztatni.

„Napokkal ezelőtt már figyelmeztettünk, hogy a kétségbeesett állapotoknak is vannak határai. Most ezek az emberek vízbe vetették magukat, és a vízimentőink próbálják megállítani őket.”

– mondta Oscar Camps, a szervezet vezetője.

Mivel az olasz belügyminiszter, Matteo Salvini továbbra sem engedi kikötni a hajót, Spanyolország vasárnap felajánlotta Algeciras kikötőjét a még fedélzeten lévő 107 ember partraszállására. A 17 napja nyílt vízen lévő hajónak azonban ahhoz még több napos utat kellene megtennie.

Ha a menekültek partra tudnak szállni Algecirasban, hat európai ország (Spanyolország mellett Franciaország, Németország, Portugália, Luxemburg és Románia) között fogják szétosztani őket, erről korábban már született megállapodás.

Az olasz kormánykoalíció közben mély válságban van: a Matteo Salvini belügyminiszter és miniszterelnök-helyettes által vezetett Liga egy héttel ezelőtt bizalmatlansági indítványt nyújtott be a miniszterelnök, Giuseppe Conte ellen. A válság egyik fontos témájává a már két hete a Földközi-tengeren hánykolódó hajó vált.

Az Open Arms hajó miatt kialakult helyzet odáig fajult, hogy az olasz miniszterelnök és külügyminiszter Facebook-posztokban üzengetett egymásnak, miután egymásnak ellentmondó utasításokat adtak az ügyben.

Conte bejelentette, hogy egyezségre jutott hat európai országgal – Franciaországgal, Németországgal, Romániával, Portugáliával, Spanyolországgal és Luxemburggal –, melyeknek kormányai arról döntöttek, elosztják egymás között a hajón tartózkodó menekülteket. Ehhez azonban a hajónak először is ki kellene kötnie az olasz partokon, ezt azonban Salvini egy rendelettel megtiltotta. A külügyminiszter rendeletét egy római bíróság felfüggesztette, azonban az Open Arms kapitánya nem akarja a kikötést megkockáztatni, amíg egyértelmű engedélyt nem kap erre az olasz kormánytól.

(El País; El Diario)