Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Salvini és Conte a kormányválság közepette Facebookon üzenget egymásnak 134 menekült sorsáról

Ez a cikk több mint 4 éves.

Az olasz kormánykoalíció mély válságban van: a Matteo Salvini belügyminiszter és miniszterelnök-helyettes által vezetett Liga egy héttel ezelőtt bizalmatlansági indítványt nyújtott be a miniszterelnök, Giuseppe Conte ellen. A válság egyik fontos témájává a már két hete a Földközi-tengeren hánykolódó hajó vált, amelynek fedélzetén jelenleg 134 menekült van.

Az Open Arms hajó miatt kialakult helyzet odáig fajult, hogy az olasz miniszterelnök és külügyminiszter Facebook-posztokban üzengetett egymásnak, miután egymásnak ellentmondó utasításokat adtak az ügyben.

Conte bejelentette, hogy egyezségre jutott hat európai országgal – Franciaországgal, Németországgal, Romániával, Portugáliával, Spanyolországgal és Luxemburggal –, melyeknek kormányai arról döntöttek, elosztják egymás között a hajón tartózkodó menekülteket. Ehhez azonban a hajónak először is ki kellene kötnie az olasz partokon, ezt azonban Salvini egy rendelettel megtiltotta. A külügyminiszter rendeletét egy római bíróság felfüggesztette, azonban az Open Arms kapitánya nem akarja a kikötést megkockáztatni, amíg egyértelmű engedélyt nem kap erre az olasz kormánytól.

Salvini rendeletére reagálva Conte nyílt levelet tett közzé a Facebook oldalán, melyben a külügyminisztert hűtlenséggel és megszállottsággal vádolta, valamint azzal kapcsolatos hitetlenségét fejezte ki, hogy a miniszter szembement Conte kifejezett utasításának. Salvini a levélre szintén Facebookon reagált, melyben azt írta, valóban megszállott, ha az olasz állampolgárok biztonságáról és az emberkereskedelem elleni küzdelemről van szó.

A hajó eredetileg 121 menekültet mentett ki a tengerből Líbia partjainál, majd múlt szombaton újabb 39 embert vett fel Málta közelében. Azóta körülbelül egy tucatnyi, orvosi ellátásra szoruló utas partra szállhatott Lampedusában, de a hajót üzemeltető spanyol civil szervezet vezetője szerint a fedélzeten már robbanásig feszült a helyzet. Oscar Camps szerint a fedélzeten maradtak fizikai és mentális egészsége folyamatosan romlik.

A hajó kapitánya, Marc Reig szerint a menekültek „pszichológiailag megtörtek”, és a hajó egy bombához hasonlít, ami robbanni fog. „Nem bírjuk már elviselni a helyzetet, minden másodperccel ketyeg a bomba” – nyilatkozta Reig az Euronews-nak.

Az Európai Parlament elnöke, David Sassoli pénteken arra szólította fel az olasz hatóságokat, hogy azonnal engedjék kikötni a mentőhajót. „Már kezdik feladni, s károkat tesznek magukban, ahogy veszítik el a realitásérzéküket. A higiéniai körülmények rosszabbak, mint valaha. A fedélzeten tartózkodók azonnali partra szállítására van szükség. Remélem, hogy a hatóságok megértik a humanitárius vészhelyzet súlyosságát, és engedélyezik még ma a kikötést” – idézi az MTI az elnököt.

Az Európai Bizottság eközben arra szólította fel az EU tagállamait, hogy mutassanak szolidaritást az érintettekkel és a rajtuk segíteni kívánókkal.

Az olasz parlament egyelőre nem tűzte napirendre a Giuseppe Conte miniszterelnökkel szemben benyújtott bizalmatlansági indítvány megvitatását, Conte meghallgatását viszont augusztus 20-ra tűzték ki. A Liga új választást akar kiírni, amit a közvéleménykutatások szerint meg is nyerhetne, mivel a  választások óta a koalíció másik felének, az Öt Csillag Mozgalomnak a támogatottsága visszaesett, míg a Ligáé nőtt. Azonban az Öt Csillag és a jelenleg ellenzéki balközép Demokrata Párt (PD) között egyre esélyesebben tűnik egy új koalíció, ami meggátolhatja a Liga győzelmét egy esetleges új választáson.

Címlapkép: MTI/Mónus Márton