Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Több százezren tüntettek megint Hongkongban

Ez a cikk több mint 4 éves.

A Hongkongi tüntetések immár tizenegyedik hete tartanak – az emberek eredetileg az új kiadatási törvény elleni tiltakozásként vontultak utcára, ám már rég nem csak erről szól az egész, hanem Hongkong autonómiájáról is. (A városállam ugyan Kína fennhatósága alá tartozik, de attól eltérő, saját jogrendszere van.)

A demonstrációk hétről hétre keményebbek lettek, legutóbb a lezárt Csek Lap Gok reptéren támadtak neki két férfinek az elkeseredett tüntetők, mert kínai kémeknek hitték őket, a hét elején pedig a Hongkong melletti területen felvonult a kínai hadsereg – vélhetően azért, mert Peking arra számított: komolyabb, katonai beavatkozásra lehet szükség a tüntetők ellen.

A szombatra egy békés felvonulás jutott: a szervezők szerint annak ellenére, hogy zuhogott az eső, 22,000 ember vonult fel a város utcáin, köztük rengeteg tanárral. A helyi rendőrség 8,300 emberre becsülte a tiltakozók számát.

A tanárok és civilek tüntetése mellett egy ellentüntetés is szerveződött szombaton, aminek résztvevői a hongkongi rendőrökért álltak ki – többen gondolják ugyanis azt, hogy az egyre eszkalálódó helyzetben sem szabadna a tüntetőknek a hatóságokra rátámadni. A rendezők szerint 476,000 ember volt jelent a demonstráción, míg a rendőrség információi szerint csak 108,000.

Vasárnap szintén zuhogott az eső, aznap viszont a tüntetők a békés demonstrációt szerveztek. A résztvevők számát becsülni is nehéz, a szervezők szerint 1,7 millióan vettek részt az esernyős megmozduláson, a rendőrség szerint viszont a tüntetés csúcspontján 128 ezren voltak a Victoria parkban.

„Rohadt meleg van, és zuhog. Igazi kínzás jelen lenni most, őszintén szólva. De itt kell lennünk, mert nincs más választásunk. Folytatnunk kell, amíg a kormány nem mutatja a megérdemelt tiszteletet felénk. „

– nyilatkozta a Reuters-nek egy 24 éves, Jonathan nevű demonstráló.

A hongkongi rendőrséget többen kritizálják az egyre növekvő erőszakért, amit alkalmaz  tüntetések feloszlatása során. Vasárnap emberek szemgolyó alakúra formázott léggömböket osztogattak a tüntetésen, amelyekkel egy erőszakos esetre emlékeztettek, melynek során egy szanitéc szemét eltalálta egy rendőrségi gumilövedék.

„A legfontosabb dolog most, hogy helyreálljon a társadalmi rend minél hamarabb. Ha minden lecsillapodott, a kormány kész őszinte dialógusra a néppel, hogy betömjük az árkokat és újra megteremtsük a társadalmi harmóniát.”

– nyilatkozta a hongkongi kormány egyik szóvivője békülékeny hangnemben vasárnap. Közben Hongkong határán Kína csapatokat vont össze.

(Reuters)

 

 

 

Címlapkép: citobun/ Wikipédia