Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kína szerint „terrorizmus-közeli” állapotot idéztek elő a tüntetők a hongkongi reptéren

Ez a cikk több mint 4 éves.

Hongkongban már tizenegyedik hete tartanak a tömeges tüntetések – erről a Mérce is folyamatosan beszámol. A kiadatási törvény ellen vonulnak újra és újra utcára: ennek értelmében Hongkong olyan országoknak (például Kínának és Tajvannak) szolgáltathatna ki gyanúsítottakat, akikkel eddig nem volt kiadatási egyezménye. Azok, akik nem értenek egyet a törvénnyel, főképp attól tartanak: Kína visszaél majd a lehetőséggel és a politikai menekültekkel szemben használja fel azt, illetve visszamenőleg is kérelmezi majd a kiadatást, már lezárt ügyekben is.

A héten a tüntetők elfoglalták Hongkong Csek Lap Gok  nevű repterét, hétfőn és kedden teljesen megbénítva a légiközlekedést – minden járatot le kellett mondani. Szerdán emiatt rohamrendőrök csaptak össze a tiltakozókkal, sok tüntetőt tartóztattak le és hurcoltak el, illetve a kínai hadsereg is felvonult az autonóm hongkongi tartománnyal kapcsolatos területen, Sencsenben.

A hatóságok „terrorizmus-közelinek” nevezték a reptéren uralkodó állapotot, valamint kijelentették: ezt nem fogják büntetés nélkül hagyni. Mindez azok után történt, hogy a tiltakozó emberek megtámadtak két férfit, mert kományszimpatizánsnak hitték őket. Ezek után megint rohamrendőrök látogatták meg a reptéren demonstrálókat, akik nem sokkal később oszolni kezdtek a helyszínről. A reptér azóta helyreállt a „rend”, újra fogad és indít járatokat.

A tüntetők azóta többször is bocsánatot kértek az erőszakos fellépésükért: a reptér halljában

„Nagyon sajnáljuk, ami tegnap történt” és „Elkeseredettek voltunk, helytelen döntést hoztunk. Arra kérlek titeket, fogadjátok el a bocsánatkérésünket” feliratú táblákkal várta az érkezőket a helyszínen maradt tüntetők kisebb csoportja.