Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Londonban a nyílt utcán verték össze szélsőjobboldaliak a Guardian publicistáját

Ez a cikk több mint 4 éves.

Londonban, a születésnapján, a nyílt utcán, csoportosan verték meg szélsőjobboldaliak Owen Jones brit publicistát, a Guardian munkatársát egy kocsma előtt. Mikor barátai a segítségére siettek volna, őket is megverték az újságíró támadói.

Jones szerint kifejezetten rá mentek a támadók, eleve arra készültek, hogy őt verjék meg.

Jonest a támadók megrúgták, leütötték, a földre vitték, valamint a földön fekve is rugdosták, a fején és a hátán érték találatok, barátait pedig ütlegelni kezdték, mikor megpróbálták megfékezni a támadókat.

Az újságírót korábban is ér fenyegetések. Mint írja,

„az elmúlt évben sorozatosan zaklattak az utcán szélsőjobboldali aktivisták, beleértve eseteket, mikor fizikailag próbáltak bántalmazni, valamint homofób támadásokat. Voltak szélsőjobboldali aktivisták, akik lefotóztak, majd fenyegető üzenetek és egy videó formájában posztolták. Emiatt, és az eszkalálódó erőszakos és halálos fenyegetések miatt bevontam a rendőrséget. A barátaim úgy érezték, csak idő kérdése hogy ez megtörténjen. A körülmények ismeretében elképzelhetetlennek tűnik, hogy nem politikailag motivált, előkészített támadás áldozatául estem.”

A publicista az egyre erőszakosabb, és kisebbségeket valamint baloldali embereket támadó szélsőjobb felemelkedését, valamint az abból hasznot húzó, azt erősítő és propagáló mainstream politikai szereplőket, valamint a velük együtt hasonló eszméket hirdető jobboldali sajtót okolja.

Katharine Viner, a Guardian és az Observer főszerkesztője elítélte a helyzetet, véleménye szerint egy demokráciában nincs helye újságírók elleni támadásoknak, Jeremy Corbyn, a Munkáspárt vezetője pedig a „szolidaritás” üzenetet küldte a megtámadott újságírónak. Mint mondta,

„Owen úgy gondolja, [a támadás] politikailag motivált volt, és tudjuk, hogy országunkban erős a szélsőjobboldal. Egy újságírót érő támadás támadás a szólásszabadság és alapvető értékeink ellen.”

A londoni rendőrség szerint négy férfi támadt rá egy harmincas éveiben járó férfire, valamint barátaira, akik megpróbáltak beavatkozni. A rendőrség szerint nem történtek letartóztatások.

Nemrég Lengyelországban vertek össze egy újságírót szélsőjobboldali indíttatásból.

via Guardian