Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egy amerikai gyár dolgozóit kötelező jelleggel kivezényelték, hogy meghallgassák Trump beszédét

Ez a cikk több mint 4 éves.

A Shell olajvállalat egyik pennsylvaniai üzemének szakszervezeti tagjait úgy vezényelték ki Donald Trump amerikai elnök beszédjére, hogy közölték velük: vagy elmennek és végighallgatják, vagy fizetés nélküli szabadságot kell kivenniük arra a napra, írja a Time.

A Shell Pennsylvania állambeli üzemének szakszervezeti vezetői pedig napokkal előtte még üzenetet is kaptak egy beszállítótól arról, hogy ne feledjék: a beszéden való részvétel mindössze opcionális. Ezt egy másik üzenet követte, amiben egy felügyelő viszont már ennek az ellenkezőjét állította: ha a munkások nem jelennek meg, fizetést sem kapnak.

A munkások figyelmét arra is felhívták: „maradjanak illedelmesek”: semmit sem fognak tolerálni, ami ellenállásnak tekinthető.

Az elnök beszédét később többször is kritizálták azzal, hogy nem túl búrkoltan politikai üzeneteket csempészett az egyébként munkaügyinek induló beszédébe: a Demokrata párt képviselőit szidalmazta („Ugye nem gondoljátok, hogy bármelyikőjüket is érdekli Nyugat-Pennsylvania?” – kérdezte tőlük), valamint elegánsan magának tulajdonította az üzem megépítését („Ez nem jöhetett volna létre nélkülem és nélkületek” – mondta. A gyár megépítését még az előző elnök, Obama jelentette be).

Trump a beszédének végét a szakszervezetek vezetőinek címezte (akiket szintén köteleztek a megjelenésre):

„Ma el fogok beszélgetni pár szakszervezeti vezetővel és megmondom nekik, hogy támogassanak engem. Rendben? És ha ezt nem teszik meg, akkor rúgassátok ki őket, mert nem teszik a dolgukat.”

Címlapkép: Wikimedia / Gage Skidmore from Peoria, AZ, United States of America