Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szakadó esőben, meglepően békésen folytatódott a hongkongi tüntetéshullám

Ez a cikk több mint 4 éves.

A Hongkongi tüntetések immár tizenegyedik hete tartanak – az emberek eredetileg az új kiadatási törvény elleni tiltakozásként vontultak utcára, ám már rég nem csak erről szól az egész, hanem Hongkong autonómiájáról is. (A városállam ugyan Kína fennhatósága alá tartozik, de attól eltérő, saját jogrendszere van.)

A demonstrációk hétről hétre keményebbek lettek, legutóbb a lezárt Csek Lap Gok reptéren támadtak neki két férfinek az elkeseredett tüntetők, mert kínai kémeknek hitték őket, a hét elején pedig a Hongkong melletti területen felvonult a kínai hadsereg – vélhetően azért, mert Peking arra számított: komolyabb, katonai beavatkozásra lehet szükség a tüntetők ellen.

A mai napra viszont egy békés felvonulás jutott: a szervezők szerint annak ellenére, hogy zuhogott az eső, 22,000 ember vonult fel a város utcáin, köztük rengeteg tanárral. A helyi rendőrség 8,300 emberre becsülte a tiltakozók számát.

 

 

A tanárok és civilek tüntetése mellett egy ellentüntetés is szerveződött a mai napra, aminek résztvevői a hongkongi rendőrökért álltak ki – többen gondolják ugyanis azt, hogy az egyre eszkalálódó helyzetben sem szabadna a tüntetőknek a hatóságokra rátámadni. A rendezők szerint 476,000 ember volt jelent a demonstráción, míg a rendőrség információi szerint csak 108,000.

 

 

„Nagyon fáj azt látnom, hogy így kettészakad a város” – nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek egy 69 éves hongkongi férfi a rendőrpárti tüntetésen. Kaulung városrészen, ahová mindkét felvonulást szervezték, a boltok idő előtt bezártak- attól tartottak ugyanis, hogy hevesebb összecsapásra lehet majd számítani a két tábor között. Egy pár tüntető körbe is kerített egy rendőrállomást, ám amint megjelentek a rohamrendőrök, szétoszoltak.

Többen azt mondták: holnapra tartogatják az erejüket, ugyanis a demokráciapárti Civil Human Rights Front vasárnapra is jelentett be demonstrációt.

via Reuters