Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Fidesz kiáll a botrányba keveredett karcagi kórházigazgató mellett

Ez a cikk több mint 4 éves.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, augusztus 15-ei hatállyal lemondott tisztségéről Teleki Zoltán, Karcag rendőrkapitánya, miután az Index nemrég arról írt, hogy egy felvétel tanúsága szerint a karcagi rendőrkapitányság vezetője a „differenciált intézkedés” lehetőségére emlékeztette beosztottait – például arra, hogy a kórházigazgatót hagyják békén, ha tilosban parkol, mert ha összevesznek, akkor a rendőrség sem kap majd szívességeket. Az RTL Klub pedig múlt héten hozott nyilvánosságra egy videófelvételt, amiből úgy tűnik, bár jogszerűen jelentettek fel szabálysértő kórházi vezetőket, mégis arra kérték feletteseik az intézkedő rendőröket, nézzenek félre.

A volt rendőrkapitány pénteken jogi képviselőjén keresztül adott nyilatkozatot az InfoKarcagnak, miszerint az ellene folyó alaptalan, rágalmazó, becsületsértő médiahadjárat nyomásásra mondott le. Szerinte lemondásával nem ismert be semmit, csupán szeretné megóvni magánéletét és családját, illetve megőrizni a redőrségbe vetett bizalmat.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr Főkapitányság az Index kérésére megerősítette, hogy a kórház és a karcagi kapitányság tavaly kötött megállapodása bizonyos esetekben soron kívüli ellátást biztosít a város rendőrei számára, ami az egész megyében bevett gyakorlat. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr Főkapitányság ezen kívül azt is elmondta a lapnak, hogy a hatályos jogszabályok alapján kivizsgálták Teleki Zoltán rendőrkapitány ügyét, mellyel kapcsolatban nem állapítottak meg jogsértést.

Érdemes ugyanakkor megjegyezni: ezzel a megállapodással tényleg semmi porbléma nincs, ám az Indexhez eljuttatott felvétel szerint a megállapodás nincs „ingyen”, mivel cserébe a rendőrök nem intézkedhetnek a kórház vezetőivel szemben.

A felvételen maga Teleki utalt arra, nem szabályos, ahogy a kórházban előreveszik a rendőröket és családtagjaikat, de arról is beszélt, szerinte a rendőrök mindezt megérdemli, hiszen a közt szolgálják.

A kórház igazgatója, Nagyné László Erzsébet továbbra sem nyilatkozik a sajtónak az ügyről, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr Főkapitányság pedig nem adott választ az Indexnek arra kérdésre, hogy felmerült-e hivatali visszaélés gyanúja az elmúlt hetekben nyilvánosságra került információk alapján Nagyné kapcsán. A főkapitányság sajtóreferense csak annyit mondott:

Ahol a törvény lehetőséget ad rá, a rendőr mérlegelési jogkörénél fogva differenciáltan intézkedhet.

Nagyné László Erzsébet ráadásul nemcsak a karcagi Kátai Gábor Kórház igazgatója, hanem fideszes önkormányati képviselő is. Az Index kérésére F. Kovács Sándor, fideszes országgyűlési képviselője sajtóközleményt juttatott el a laphoz, mely szerint

„Az elmúlt napokban a sajtóban megjelent gyanúsítgatások, rágalmak minden alapot nélkülöznek. Bebizonyosodott, hogy soha semmilyen módon nem kért, nem kapott és nem adott jogtalan előnyt.”

A képviselő szerint

„Bűncselekmény gyanúja ott merül fel, ahol valaki, vagy valakik rendőröket bíztak meg, hogy a rendőrségen belül jogtalan, titkos hangfelvételt készítsenek és érzékeny, személyes adatokat (pl. egészségügyi állapot) juttassanak el a megbízóikhoz, akik ezt nagy nyilvánosságra hozták.

Az ügyben érintettek a szükséges jogi lépéseket már megtették. Reméljük, hogy a nyomozás fényt derít a tettesekre és megbízóikra, valamint elégtételt biztosítanak a jogtalanul meghurcolt köztiszteletben álló szakemberek számára.”

Az Indexnek telefonon is sikerült elérnie a képvsielőt , akitől megkérdezték, mi alapján látja bebizonyosodottnak Nagyné ártatlanságát. F. Kovács erre a kórház és a rendőrség tavalyi kétoldalú megállapodására, illetve Teleki Zoltán állításaira hivatkozott.

A képviselő azt is hozzátette, Nagyné László Erzsébetről azt is elmondta, hogy

a karcagi Kátai Gábor Kórház főigazgatójaként az ország egyik legsikeresebb egészségügyi vezetője, és az őszi önkormányzati választáson is számíthat a Fidesz támogatására.