Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Baranyi Krisztina fölényesen nyert a ferencvárosi előválasztáson

Ez a cikk több mint 4 éves.

Budapest kilencedik kerületében Baranyi Krisztina nyerte az előválasztást, amelyen az egész ellenzék közös polgármester-jelöltjéről dönthettek a helyi lakosok. A szavazásra jogosult választók 5 százaléka (2030-an) voksolt a választáson, amely augusztus 14-én, szerdán indult.

Baranyira 72 százalék szavazott, Jancsóra 28 százalék.

Az eredmény bejelentését élőben közvetítettük:

Az előválasztáson a ferencvárosi lakosok a Momentum, a DK, a Jobbik és az MSZP által támogatott Jancsó Andrea és az LMP és a Kétfarkú Kutya Párt által támogatott Baranyi Krisztina között választhattak. A Párbeszéd a szavazólapon mindkét jelölt neve mellett szerepelt. Érvényességi küszöböt nem határoztak meg a választáson.

Az EP választás előtt még úgy tűnt, Baranyi Krisztina lesz az ellenzék közös jelöltje, miután a Párbeszéd által megrendelt Závecz kutatás alapján kiderült, a helyi lakosok messze őt tartják a legismertebb és legnépszerűbb kerületi politikusnak. Azonban az EP választáson a Momentum nyerte el a legtöbb szavazatot az ellenzéki pártok közül a kerületben (22,83 százalékot), ezért ők jelölhettek polgármester-jelöltet. A párt Jancsó Andreát jelölte, mivel szerintük Baranyi nem elég integratív személyiség.

Ferencvárosban az után döntöttek az előválasztás lebonyolítása mellett, hogy Jancsó Andrea hivatalos jelölését követően Baranyi Krisztina, aki már tavaly októberben bejelentette, hogy függetlenként elindul, nem lépett vissza Jancsó javára.

A bejelentése után a Momentum először elzárkózott attól, hogy előválasztás legyen az önkormányzati választás közelségére való tekintettel, ennek ellenére végül a budapesti teljes ellenzéki összefogást bejelentő sajtótájékoztatón az derült ki, hogy mégis az előválasztás mellett döntöttek.

Még ezek után is történtek további bonyodalmak az előválasztás kapcsán, például először úgy tűnt, Baranyi nem fogja aláírni az ellenzéki megállapodást, mivel több kifogása is volt az abban foglaltakkal szemben. A polgármester-jelöltnek többek közt azzal volt problémája, hogy úgy kellett beleegyeznie a pártok által összeállított egyéni képviselőjelöltek listájába, hogy  annak kidolgozásában ő nem vehetett részt, valamint azzal, hogy az eredeti megállapodás szerint abban az esetben, ha Baranyi veszít, akkor semmilyen további pozíciója nem lehet a kerületben. Ezt végül arra módosították, hogy az előválasztás vesztese a kerület legesélyesebb egyéni körzetében indulhat.

További gondot okozott, hogy miután a felek elfogadták a megállapodást, de még nem írták alá, a Ferencvárosi Előválasztási Bizottság csak Jancsó stábjának küldte el az aláírásgyűjtő íveket, Baranyiénak nem. A Momentum akkor azzal reagált az esetre, hogy valamilyen operatív hiba következtében történhetett meg az eset. Emiatt aztán a jelöltek inkább elálltak az aláírásgyűjtéstől.

A kilencedik kerület egyébként az ellenzék számára nyerhető körzetnek számít, éppen ezért is volt ennyire fogas kérdés a polgármester-jelölt személyének kiválasztása.

Az EP választáson például a Fidesz a szavazatoknak csak a 38,3 százalékát nyerte el, míg a DK, a Momentum és az MSZP-Párbeszéd összesen 47,65 százalékot értek el.

Baranyi Krisztinával az előválasztás előtt videóinterjút forgattunk, amiben a polgármester-jelölt a jövőre vonatkozó terveiről is beszélt: