Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Vesztegetés miatt bíróság elé állítják az Országos Roma Önkormányzat elnökét

Ez a cikk több mint 4 éves.

Balogh Jánosnak, az Országos Roma Önkormányzat elnökének szeptemberben a vádlottak padján kell felelnie vesztegetésért – írja a 24.hu.

Balogh ellen egy titokban készített hangfelvétel miatt indult eljárás, amelyen arra próbál rávenni egy ibrányi vállalkozót, hogy állítson ki számlákat olyan rendezvényekről, amelyek nem lettek megrendezve, majd az azokra felvett összegek egy részét juttassa vissza Balogh zsebébe, hogy utána a megmaradt pénzből a Fidesz egyik jelöltje mellett kampányoljon, aktivizálja a cigány szavazókat.

A felvételen a politikus arról is beszélt, hogy bár szocialista kötődésekkel rendelkezik, de helyben a szabolcsi 2-es számú választókerületben a Fidesz jelöltjét, Vinnai Győzőt támogatja.

A felvétel részleteit még a Magyar Nemzet közölte a 2018-as országgyűlési választás előtt.

Balogh a Magyarországi Cigányszervezetek Fórumának (MCF) elnökeként még 2013-ban együttműködésre lépett az MSZP-vel, nem sokkal később azonban az MCF Balogh vezetésével a fideszes Farkas Flórián-féle Lungo Dromhoz csatlakozott.

A 24.hu azt írja, a Nyíregyházi Törvényszék tájékoztatása szerint az ügyben a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség júliusban emelt vádat. A vádirat szerint Balogh János a 2018-as országgyűlési választás előtt az Országos Roma Önkormányzat által, állami költségvetésből kapott kampánycélú támogatás terhére egy rendezvény lebonyolítását rendelte meg azzal, hogy a rendezvény tényleges megvalósítására nem került volna sor. A vádlott a rendezvény költségeinek díjáról kiállítandó számlákért cserébe a rendezvényszervező cég munkatársának egy meghatározott összeget ajánlott, a többit megtartotta volna magának. A vállalkozó az ajánlatot nem fogadta el.

A romák körében tavaly nagy felháborodást keltett Balogh János ügye: 2018 áprilisában, a választás előtt fiatal roma értelmiségiek szerveztek tüntetést az ORÖ dohány utcai székháza elé, hogy így tiltakozzanak a Farkas Flórián emberei által vezetett intézmény ellen és világossá tegyék, hogy a korrupciót és a lopást nem lehet az egész cigánysággal azonosítani, Setét Jenő polgárjogi aktivista pedig nyílt levélben követelte Balogh János távozását az ORÖ éléről.

(via 24.hu)

Címlapkép: MTI / Kovács Tamás