Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egyre több városban hívogatják a választókat az ellenzéki jelölteket lejárató „közvéleménykutatók”

Ez a cikk több mint 4 éves.

Ezúttal pécsi választókat keresnek közéleti témákról szóló közvélemény-kutatásra hivatkozva ismeretlen telefonszámról, hogy aztán a helyi ellenzéki polgármesterjelölt lejáratására alkalmas kérdéseket tegyenek fel – írja a Szabad Pécs.

A pécsi internetes újsági olvasói szerint egy-egy ilyen „közvéleménykutatás” alkalmával 15-20 kérdés hangzik el az őszi önkormányzati választással kapcsolatban, amelyek között az alábbiak is szerepelnek:

  • Kire bíznák a város irányítását: aki Orbán Viktorral összefogva megvédené az országot, vagy, aki Soros Györgyhöz hasonlóan beengedné a migránsokat?
  • Kire szavazna: Orbán vagy Gyurcsány jelöltjére?

A helyi közös, független ellenzéki jelöltre, Péterffy Attilára vonatkozóan pedig a következő konkrét kérdést tették fel:

  • Akkor is szavazna-e Péterffy Attilára, ha kiderülne, hogy családon belüli erőszakot követett el?

Ez a kérdések azért érdekesek, mert feltűnően illeszkednek több különböző városban tapasztalt, igencsak hasonló közvélemény-kutatások sorába. Korábban írtunk arról, hogy ugyanezt a mintát követő telefonhívásokról számoltak be Keszthelyen és Esztergomban is.

A keszthelyi Kisvárosunkért Érdekvédő Egyesület arról adott ki közleményt két héttel ezelőtt, hogy az egyik feltett kérdéssel azt sugallták, hogy Czuth Zoltán László, a KÉVE keszthelyi polgármesterjelöltje „Brüsszellel megegyezve migránsokat akar Keszthelyre telepíteni”. Egy másik kérdésben arra céloztak, hogy Nagy Bálint kormánypárti jelölt tud pénzt hozni a városnak. Arról is beszámoltak, hogy több másik városból is eljutott hozzájuk hasonló lejáratókampányok híre.

Egy további esetről Esztergomban számolt be a helyi ellenzék. A Cserép János polgármester-jelöltet indító Szeretgom helyi civil szervezet szerint is hívogatják a telefonon választókat, akiket ugyanúgy azzal riogatnak, hogy az ellenzéki jelölt migránsokat telepítene be megválasztása esetén.

A helyi ellenzéki szervezetek mindhárom esetben az Amygdala Közvélemény-kutató Intézetet sejtik az akciók mögött, akik a kormánypártnak kedves témákban szokták megkérdezni a választókat. A Szabad Pécs megkereste a céget, hogy valóban ők állnak-e ezúttal is a „közvélemény-kutatás” mögött, cikkünk megjelenéséig még nem kaptak választ.

Péterffy Attila pécsi ellenzéki polgármesterjelölt Facebook-posztban közölte csütörtökön, hogy az álkérdésékre reagálva rendőrségi feljelentést rágalmazás miatt, valamint 100 ezer forintot ajánl fel annak, aki ezeket az álkérdéseket rögzíti és elküldi neki.

(Szabad Pécs)