Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Csak a kéményen át”: Az MLSZ nem vizsgálja az MTK-meccsen történt zsidózást

Ez a cikk több mint 4 éves.

A Népszava próbálta kideríteni, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) óhajtja-e kivizsgálni a vasárnapi Dorog-MTK mérkőzésen (0-4) történt lelátói antiszemita skandálásokat. Az MLSZ honlapján ugyanis nem találtak erre utaló nyomot, a lap kérdésére pedig későbbi válaszadást ígértek, ez szerdáig nem érkezett meg.

A botrányos szurkolói rigmusok a dorogi szurkolók mintegy százfős csoportja felől érkeztek. Többek között ilyen alpári skandálásokat kellett hallgatniuk a visszafogottan drukkoló nézőknek:

„Mocskos zsidók! Mocskos zsidók!”

illetve

„Csak a kéményen át!”

A holokausztot éltető skandálásokon kívül a dorogiak szurkolói különböző tárgyakat is dobáltak az MTK szurkolói felé. A biztonsági őrök arra kérték az MTK-sokat, hogy ne reagáljanak semmit, nehogy nagyobb baj legyen. De a jelek szerint semmit sem tettek sem ők, se a játékvezető, se az MLSZ ellenőre, hogy leállítsák a botrányt.

Az MLSZ 2013-as irányelvei alapján a játékot félbe is lehetett volna szakítani, erre nem került sor, mint ahogy a dorogi klub részéről bocsánatkérésre sem.

„A nemzetközi trend egyértelmű: a futballpályákról száműzni kell a rasszizmus minden formáját, a játékvezetőket pedig nagyobb tisztelet illeti meg. A Magyar Labdarúgó Szövetség, a tavasszal bevezetett gyakorlatát folytatva, a jövőben is szigorúan, az UEFA irányelveinek megfelelően ítéli meg a rasszista megnyilvánulásokat a hazai futballpályákon. Ezzel teljes összhangban a szövetség folytatja gyűlöletellenes munkáját, melynek egyik lépéseként tavasszal szigorította fegyelmi szabályzatát, és a kiróható szankciókat is. A fellépés célja, hogy a labdarúgás a jövőben is a világ legnépszerűbb sportága maradhasson, és ne árnyékolják be a gyűlölet és a rasszizmus megnyilvánulásai.”

A Népszava megkeresésére az MLSZ ezidáig nem reagált, közleményt nem adott ki.

FRISSÍTÉS (15:05)

Az MTK Facebookon közzétett közleménye szerint a klub elhatárolódik a rasszizmus és az antiszemitizmus minden formájától, és felkérik a „hazai labdarúgás összes szereplője és illetékes szervét”, hogy a jövőben minden hasonló esetet akadályozzanak meg.

Az ezzel kapcsolatos észrevételeiket a klub tulajdonosa levélben is jelezte az MLSZ felé.

(Népszava)