Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Harmadszorra is tartottak Pride-felvonulást Lengyelországban

Ez a cikk több mint 4 éves.

Októberben rendezik az országgyűlési választásokat Lengyelországban, ahol többek között a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű emberek helyzete a társadalomban egy lényeges témája a kampánynak. A jelenleg kormányzó Jog és Igazságosság Párt (PiS) hivatalos álláspontja az LMBT-mozgalomról, hogy az veszélyes külföldi eszméket tartalmaz, amelyek aláássák a tradicionális lengyel értékeket.

 A közép-lengyelországi Plock városában vonult fel szombaton mintegy ezer ember, akik között több politikus is jelen volt, többek közt Robert Biedron, az idén alapított balközép Wiosna Párt vezetője is, aki a lengyel politikai élet első nyíltan meleg szereplője.

A felvonulókat nagy erőkkel biztosította a rendőrség, hogy elválassza a tömeget a helyi rendőrségi források szerint 950 fős ellentüntető tömegtől, amelynek soraiból szidalmak, ellenséges skandálások érkeztek a felvonulók felé.

„Lengyelországban évekig nem tettek szinte semmit a [meleg emberek ellen irányuló] erőszak ellen. Itt az ideje, hogy ezeket a gyűlöletes bűncselekményeket megbüntessék.”

Július végén Bialystok városában nagyjából ezer ember vonulhatott végig a város utcáin a Pride keretében, rendőri kísérettel, amikor is agresszív, szélsőjobboldali ellentüntetők csoportjába, valamint ultrákba futottak bele, akik

az „Isten, tisztesség, haza” jelszavakat, és azt kiabálták, hogy „meg kell szabadítani Lengyelországot a perverzektől”.

Az esemény megzavarása érdekében köveket, üvegeket és lisztes zsákokat is dobáltak a tömegbe. A lengyel rendőrség becslései szerint körülbelül négyezer ember vett részt Pride-ellenes zavargásokban, akik közül húsz embert le is tartóztattak.

A menet napjára mintegy 32 eseményt jelentettek be, aminek nagyobbik része a Pride ellen szerveződött: volt közöttük „családi piknik”, valamint az egyik római katolikus templom kertjében szabadtéri imádságra hívták az embereket. Az utóbbin való részvételre maga a bialystok-i érsek is bátorította a lakosokat, a „keresztény értékek védelmében.”

Szintén július végén egy járókelő megtámadta Przemysław Witkowskit, miután meghallotta, hogy a férfi kritizálta az Odera rakpartjára felfestett homofób és általa fasisztának nevezett feliratokat. Witkowski, aki újságíróként, költőként és a wroclawi egyetem oktatójaként dolgozik,

a támadás során több sérülést is szenvedett, az orra és a járomcsontja eltört.

(Reuters)
Címlapkép: Csoszó Gabriella / FreeDoc