Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Richard Gere ételadományt vitt egy 121 menekültet szállító hajóra a Földközi-tengeren

Ez a cikk több mint 4 éves.

Richard Gere megszakította lampedusai nyaralását, hogy ételadományt vigyen egy több mint egy hete a Földközi-tengeren hánykolódó, 121 menekültet szállító hajóra. Az ismert amerikai színész egy videóüzenetet is felvett a hajón, amiben hangsúlyozza, hogy a fedélzeten tartózkodó emberek minden bizonnyal odavesztek volna, ha a spanyol zászló alatt hajózó katalán Open Arms nem vette volna fel őket.

„A legfontosabb dolog most ezeknek az embereknek, hogy kiköthessenek egy szabad kikötőben, hogy leszállhassanak a hajóról, szárazföldön lehessenek és elkezdhessék az új életüket” – mondja Gere az üzenetben.

Az Open Arms augusztus elején vette fel a jelenleg a fedélzetén tartózkodó menekülteket, akik között 32 kiskorú van, köztük egy kilenchónapos ikerpárral, akiknek az anyját Líbiában megkínozták és megerőszakolták. A 121 emberből többeknek súlyos sérüléseik vannak.

A nemzetközi hajózási törvények szerint a legközelebbi kikötőknek Máltán és Olaszországban engedélyezniük kellene a hajó kikötését, de az erre irányuló kérelmet előbbi már kétszer elutasította, utóbbi pedig nem is reagált rá.

Az Európai Bizottság vállalta a mediációt, de eddig nem járt sikerrel. Az Európai Parlament elnöke, David Sassoli csütörtökön nyílt levélben szólította fel a Bizottság elnökét, Jean-Claude Junckert, hogy segítsen a hajón. Sassoli szerint ha Európa nem tudja megvédeni a tengeren hánykolódó menekülteket, az azt jelenti, hogy a kontinens „elveszítette a lelkét és a szívét is.”

Matteo Salvini olasz külügyminisztert azonban mindez nem hatotta meg, pénteken a Twitteren viccelődött Richard Gere-en. „Richard Gere az Open Arms-on van? Remélem lebarnul és jól érzi magát…” – írta Salvini.

 

Gere adományai ellenére a hajót üzemeltető spanyol civil szervezet vezetője, Oscar Camps szerint a fedélzeten hamarosan elfogy az élelem, emellett pedig aggasztó a kimentettek pszichológiai állapota is a bizonytalan helyzetük következtében. Camps egy sajtótájékoztatón kijelentette, hogy a hajónak „sürgősen befogadó kikötőre van szüksége az összes fedélzeten tartózkodó ember biztonsága érdekében.”