Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Önzőnek és felelőtlennek nevezte a nemzetközi közösséget a fidzsi kormány

Ez a cikk több mint 4 éves.

A Fidzsi-szigetek egy apró szigetcsoport a Csendes-óceán déli részén, két nagyobb és sok kis szigetből áll, népessége nincs 900 ezer fő, ipara nagyjából a helyi mezőgazdasági termények feldolgozására épül, rendelkezik némi nyersanyaggal, és

az ott élőket, valamint a képeslapra illően szép tájakat nemsokára elnyeli a tenger.

A klímaváltozás miatt ugyanis nem csupán emelkedik a tenger szintje, ami önmagában veszélyezteti a partmenti településeket, költözésre kényszerítve azok lakosságát, de az egyre gyakoribb és súlyosabb időjárási anomáliák miatt a szökőárak is egyre nagyobb fenyegetést jelentenek a szigetek számára.

Mindemellett habár kibocsátása globális szinten nézve nagyjából a nullához konvergál, az ország világviszonylatban igen ambiciózus klímatervet jelentett be, miközben a globális nagy kibocsátók továbbra is azzal vannak elfoglalva, hogy a nemzetközi vállalásokat és célokat visszafogják gazdaságuk növekedése céljából.

Épp ezért a fidzsi kormány „rendkívül felelőtlennek és önzőnek” titulálta a nemzetközi közösség által elfogadott klímavédelmi terveket.

Emellett Fidzsi főügyésze, valamint gazdasági és klímaváltozás-ügyi minisztere, Aiyaz Sayed-Khaiyum a globális felmelegedést „az életünkért és lakhelyünkért folytatott harcnak” nevezte a frissen bevezetett klímavédelmi törvényt, melynek keretében 2050-ig nullára csökkentenék az ország károsanyag-kibocsátását.

Frank Bainimarama, az ország miniszterelnöke rendszeresen kritizálja Ausztráliát, mivel az ország rendszeresen előbbre helyezi saját gazdasági érdekeit a Csendes-óceáni szigetek jólléténél, miközben azok vannak a klímaváltozás negatív hatásainak frontvonalában.

2015-ben úgy nyilatkozott,

„Az ausztrál kormány kifejezetten úgy tűnik, saját rövidtávú gazdasági érdekeit tekinti elsődlegesnek… A »szerencsés ország« szerencsére van ítélve, legalábbis rövidtávon, a szerencsétlen szomszédos szigetek kárára”.

Sayed-Khaiyum pedig kiemelte, a klímaváltozás nem a jövő, hanem már ma érezteti hatását világszerte árvizek, szárazságok, erdőtüzek, az olvadó sarki jég és egyéb látványos környezeti anomáliák formájában.

A 2016-os Winston hurrikánra utalva hozzátette,

„és itt, a hatalmas Csendes-óceánban található a mi szeretett Fidzsink. Kicsi, és egyre sebezhetőbb, miközben évről évre szorongva vizslatjuk a horizontot olyan extrém időjárási események után kutatva, mint a három évvel ezelőtti, mely 44 szerettünk életét követelte és az ország GDP-je harmadának megfelelő kárt okozott”.

Emellett emlékeztetett, májusban, Bonnban tartott nemzetközi klímakonferencián mindezen látványos fejlemények ellenére az olyan olajkitermelő országok, mint Szaúd-Arábia blokkolták a komoly közös célok elfogadását, melyek lehetővé tennék, hogy a felmelegedést az iparosodás előttihez képes 1,5 fok alatt maradjon.

A szigetország egyébként az első és egyetlen, melyben a klímaváltozás-ügyi és gazdasági miniszteri posztot egyazon ember tölti be. Magyaroszágon nincs klímaváltozás-ügyi minisztérium.

via Guardian