Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egy emberre csökkent Boris Johnson parlamenti többsége egy liberális demokrata győzelem után Nagy-Britanniában

Ez a cikk több mint 4 éves.

Váratlan győzelmet aratott Jane Dodds, a brit Liberális Demokraták walesi vezetője az eddig konzervatív többségű Breckon és Radnorshire választókerületében. Dodds 13.826 szavazattal nyert, és 1425 szavazattal verte meg az eddig a választókerületet képviselő Chirs Davies Tory képviselőt.

2017-ben a kerületben a Toryk előnye még 8000 szavazat volt, és a körzet az 1970-es évek óta szavazott konzervatív jelöltre. De ami még ennél is lényegesebb a folyamatos átrendeződés és kilépések után Dodds megválasztásával egyetlen főre csökkent a konzervatív kormány többsége a brit parlament alsóházában.

Dodds kinyilvánította, első felszólalásában a parlamentben arra fogja felszólítani az új miniszterelnököt, határozottan zárja ki, hogy Nagy-Britannia megegyezés nélkül lépjen is az Európai Unióból.


A választáson a Munkáspárt saját maguk számára óriási süllyedésként csak 1685 szavazatot kapott,l és összeomlott a UKIP is, csupán 426-an támogatták. A walesi nacionalista Plaid Cymru és a Zöldek amelyek ugyancsak erősek szoktak lenni, most nem indított jelöltet, így jelentősen hozzájárult a liberális demokrata győzelemhez.

Az eredmény minden bizonnyal újból nagy nyomást fog helyezni a Konzervatív Párt által Theresa May lemondása után a miniszterelnöki székbe emelt Boris Johnsonra, hogy minél hamarabb időközi választáson kérjen felhatalmazást a britektől politikája folytatására.

Johnson viszont korábban azt hangsúlyozta, számára a legfontosabb prioritás az, hogy az ország kilépjen az Európai Unióból október 31-én, megegyezéssel vagy anélkül.

Jo Swinson, a Liberális Demokraták frissen megválasztott jelöltje a siker után úgy nyilatkozott, az emberek a választókerületben egyértelművé tették, „van alternatívaája Boris Johnsonnak és Jeremy Corbynnak is, nem kell közülük választani!”

Ugyanakkor a brit Munkáspártnak országosan nem romlottak jelentősen a pozíciói. A Peterborough-i időközi választáson például az akkor, az EP-választások után ereje teljében lévő Brexit Pártot utasította maga mögé.

Ezzel szemben a Brexit-párti erők és a Johnson alatt újra radikálisan Brexit-párti Toryk még mindig be kell, hogy bizonyítsák: nagymértékű jobbratolódásukat plusz szavazatokra is tudják váltani, megállítva ezzel a kormánypárt elmúlt évben tapasztalható szétesését.

Dodds győzelme előtt a Tory többség a parlamentben már folyamatosan csökkent, legutóbb a Brexit-szavazások idején, májusban Nick Boles régi konzervatív képviselő jelentette ki, erkölcsileg elutasítja a Brexitet, és nem politizálhat tovább pártjában, majd a brit parlamentáris hagyományok szerint felállt és átment az ellenzék padsoraiba.

Ha még egy ember így dönt a mostani időközi választás után, akkor Johnsonnak komolyan meg kell majd küzdenie minden törvényjavaslatért.

(The Guardian)