Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Boris Johnsont választotta miniszterelnöknek a brit Konzervatív Párt

Ez a cikk több mint 4 éves.

Boris Johnsont, a vonalas brexit-párti korábbi külügyminisztert választotta a Konzervatív Párt az Egyesült Királyság következő miniszterelnökének 92,153 szavazattal.

Miután Theresa May brit miniszterelnök körül teljesen elfogyott a levegő idén tavasszal, lemondásra kényszerült, a kormányzó brit konzervatív párt, a Toryk kénytelenek voltak új embert jelölni az ország vezetésére. Eredetileg tíz jelölt indult júniusban a miniszterelnöki székért.

A legesélyesebb jelölt a jobboldali populista Boris Johnson volt londoni polgármester és volt külügyminiszter, a brit politika rezidens botrányhőse volt már a kezdetektől fogva.

A jelöltválasztási folyamat utolsó körében maradt két aspiráns Jeremy Hunt, Nagy-Britannia jelenlegi és Boris Johnson, az ország korábbi külügyminisztere, London korábbi főpolgármestere. A felmérések szerint is Johnson toronymagasan vezetett Hunt előtt.

Az utódot egy többlépcsős folyamat során választották ki, amiben a jelölteknek először a jelenleg 313 fős parlamenti frakció támogatását kellett elnyerniük, majd a két utolsó talpon maradó jelölt közül a konzervatívok több mint 160 ezres párttagsága levélszavazás útján dönthette el, ki lesz a következő elnök és ebből kifolyólag az ország miniszterelnöke. Ez a szavazás zárult le most, Boris Johnson komoly győzelmével. A folyamatról érdemes olvasni a Mércén hétfőn megjelent elemző cikket, Czékmán Bendgúztól.

A párton belül is megosztó, a Brextitet októberben mindenképpen keresztülvnni szándékozó Boris Johnson várható győzelme előtt több jelenlegi miniszter is benyújtotta, vagy kilátásba helyezte a lemondását, például a munkaügyi miniszter, Anne Milton, vagy a külföldi fejlesztési miniszter.

FRISSÍTÉS (14:53):

Jeremy Corbyn, a Munkáspárt vezetője Twitteren és Facebookon reagált Johnson megválasztására. Reakciójában azt írja,

„Boris Johnson megnyerte 100 ezer konzervatív párttag támogatását, mivel megígérte, hogy a leggazdagabbaknak adókedvezményeket fog adni, magát a bankárok barátjaként mutatta be, és a káros megállapodás nélküli Brexitet erőlteti. De nem nyerte el a nemzetünk támogatását.”

 

Guardian