Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Diákokat gyilkolt a milícia Szudánban, megszakadtak a tárgyalások

Ez a cikk több mint 4 éves.

A Szudáni Hadsereg melletti, irreguláris „Gyorsreagálású Támogató Egységek” (RSF) emberei tegnap tüzet nyitottak az ország középső részén, El-Obeid városában tünető gimnazistákra, akik az áru- víz- elektromos áram hiánya miatt demonstráltak. A legidősebb áldozat csupán 16 míg a legifjabb 14 éves volt.

Az észak-afrikai országot Omár al-Basír diktátor április letartóztatása óta tábornokok tanácsa irányítja. Ők most azt közölték a szudáni hírügynökséggel, nem adtak parancsot az el-obeidi mészárlásra, és azonnal vizsgálatot rendeltek el annak kiderítésére, mi történt.

Az országban hónapok óta folyamatosan az utcán lévő népi mozgalom kijelölt tárgyalói a napokban egyeztető tárgyalást szerveztek a katonai tanáccsal, hogy legfőbb követelésüket, a polgári jogrend visszaállítását az országban elérjék. Miután azonban a tüntetők képviselői látogatást tettek a mészárlás helyszínén, a tárgyalásokat megszakították.

Mi történik Szudánban?Gyorstalpalónk itt

Ezért is az EU és a „Nyugat” a felelős? – Nagy részben igen. Magyarázat itt.

Az RSF nem a reguláris hadsereg része, a hadurak által vezetett milícia azonban óriási informális hatalommal rendelkezik a felbolydult államban, ahol a mostani, ideiglenes kormányt támogatják. Szemtanúk szerint El-Obeidben a gimnazisták egyenruhában, iskolatáskával, teljesen békésen vonultak, amikor a katonák egyszerűen tüzet nyitottak rájuk.

Az incidens után a város lakóinak hangulata ellenségessé vált az ott tartózkodó RSF-fel szemben, sokan a fiatalok közül is vérbosszút követelnek elesett társaikért, a hangulat pedig pattanásig feszült.

Múlt hónapban ugyanez a milícia Kartúmban, a fővárosban ölt meg 120 demonstrálót, akik közül számos ember holttestét szabályosan kivégezve a Nílusban találtak meg később. A katonai kormányzótanács akkor is sajnálkozott, és vizsgálatot ígért, azonban ennek máig semmi nyoma.

Ennek fő oka, hogy az RSF vezetője, Mohamed Hamdan Dadzsalo tábornok valójában az ideiglenes tanács de facto feje is, így a milícia igazából azt csinál az országban amit akar. A darfúri mészárlást is elkövető Dzsadzsavíd hadseregből átalakult egységek a tüntetők vegzálása mellett főként a menekültek távoltartásával, zsarolásával, vegzálásával vannak elfoglalva. Ez pedig az EU és a kelet-afrikai országok között megindított ún. „kartúmi folyamat” értelmében tulajdonképpen a menekültek Európától való távoltartásával legitimálja is Dadzsalo erőit az országban.

(The Guardian)