Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Két magánkiadó is az államnak adta a tankönyveit

Ez a cikk több mint 3 éves.

Ahogy arról nemrég beszámoltunk, idén elkaszálta az államosítás a magán tankönyvkiadókat, miután a kormány 2013-ban megkezdett tankönyvrendszer átalakítás tavaly áprilisban révbe ért. Az átalakítás célja, hogy a szabad tankönyvválasztást megszüntetve, csupán két állami kiadó egyentankönyveit rendelhessék meg a tanárok, miközben a magánkiadók kiszorulnak a piacról.

2013. december 17-én megszavazott új tankönyvtörvény az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetet és a Nemzeti Tankönyvtanácsot jelölte ki az állami tankönyvellátás felelőseinek.

2014 januárjától már nem adtak lehetőséget a magánkiadóknak új tankönyvek engedélyeztetésére, az idei évtől pedig – egy újabb törvénymódosítással – már azt sem tették lehetővé a kiadóknak, hogy a 2018 végén lejárt tankönyves engedélyeket meghosszabbíthassák.

Emiatt több száz népszerű magánkiadó tankönyve került le a tankönyvjegyzékről.

Ez idén már meg is érződött: míg tavaly a tankönyvrendelések mintegy 32 százalékát tették ki a magánkiadók kötetei, idén ez az arány már csak 14 százalék.

Az állami kiadású tankönyvek megrendelési aránya tehát 86 százalékra emelkedett.

Idén két magán tankönyvkiadó is átadta több kiadványa kiadási jogát az állami tankönyvkiadónak miután a törvényi szigorítás miatt nem tudták meghosszabbítani azok engedélyét és a tankönyvjegyzékre sem kérhették kiadványaik felvételét – írja a Népszava.

A legnépszerűbb tankönyvek ügyében több magánkiadó is pereket indított, amelyekben az államot az Oktatási Hivatal (OH) képviselte. Az eredmények változóak: egyes bírák a tankönyvesek, mások az OH javára döntöttek. A perek során rengeteg fellebbezés indult el, a hosszadalmas jogi procedúrát azonban nem mindenki viszi végig: Kuncze Magdolna, a Krónika Nova Kiadó ügyvezető igazgatója például szakmai okokból úgy döntött, átadja az államnak négy, 9-12. évfolyamon használt tankönyvét és a hozzájuk tartozó szöveggyűjteményeket, amikből évente 300-400 ezer példányt adtak el.

A Krónika Nova népszerű, Mohácsy-féle irodalomtankönyvei szeptembertől már az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetének (EKE OFI) kiadásában lesznek elérhetők. Hasonlóképp járt a Műszaki Könyvkiadó Hajdu-matek könyvsorozata is.

„Idén januárban döntöttem úgy, megkeresem az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) Oktatási Államtitkárságát, hogy találjunk valami megoldást annak érdekében, hogy az iskolák tovább rendelhessék a Mohácsy-könyveket. Szakmailag helytelennek tartottam volna, ha a pedagógusoknak nem az addig használt tankönyvcsalád kiadványaival kellett volna folytatniuk a munkájukat.”

– mondta a Népszavának Kuncze Magdolna.

Vagyis a továbbiakban egy állami intézmény fogja kiadni azokat a tankönyveket, amiket egy magánkiadó fejlesztett és árult éveken át sikeresen.

Bár a kiadási jogokat nem ingyen kellett átadni, a kiadó így sincs túl biztató helyzetben: Kuncze Magdolna szerint várhatóan két éven belül, az új Nemzeti alaptanterv megjelenésével – amellyel már nem lesznek kompatibilisek a mostani tankönyvek – a 23 éve alapított Krónika Nova Kiadó meg fog szűnni.

Címlapkép: MTI / Komka Péter