Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Sztrájkolnak a közlekedési dolgozók, két napra megbénul Olaszország

Ez a cikk több mint 4 éves.

Országos sztrájkot hirdettek az olasz közlekedési szakszervezetek, ma és pénteken szinte teljesen megbénul a tömegközlekedés Olaszországban. A munkavállalók azért döntöttek a munkabeszüntetés mellett, mert az olasz kormány kizárta a  szakszervezeteket az új közlekedési tervezettel kapcsolatos tárgyalásokból.

Az olasz Trenitalia vasúttársaság dolgozói sztrájkja ma reggel kilenc órától délután ötig tart, az észak-olaszországi Treno Nord dolgozói pedig 9 és 13 óra között sztrájkolnak. Az utazók a Trenitalia honlapján úti céljuk megadásával lekérdezhetik a minimális szolgáltatás keretében közlekedő járatokat.

A tömegközlekedésben minden városban más lesz a sztrájk idősávja: a buszok, villamosok és a metró forgalma Milánóban szerda 18 és 22 óra között áll le, Velencében a munkabeszüntetés délelőtt tíztől egy óráig tart, és a vaporettó-hajókat is érinti, Rómában pedig déltől délután fél ötig.  A hajózási dolgozók sztrájkja tizenkét órás lesz, a teherszállításban dolgozók pedig négy órára állnak le. A munkabeszüntetésben még a taxisok is részt vesznek, ők országszerte 24 órára nem ülnek volánhoz.

A légi közlekedésben dolgozók július 26-ra hirdettek sztrájkot: az Alitalia olasz légitársaság földi és légi személyzete pénteken 24 órás munkabeszüntetést tart, a többi olasz légitársaság dolgozói 10-től 14 óráig sztrájkolnak. A munkabeszüntetés egyedül a nagysebességű vonatokat, valamint a római és milánói repülőtéri járatokat nem érinti.

Bár Danilo Toninelli olasz közlekedési és infrastrukturális miniszter a sztrájk elhalasztására szólította fel a szakszervezeteket kedden, miután hétfőn teljesen megbénult majdnem egész Olaszország vasúti összeköttetése egy elektromos kapcsolószekrény kigyulladása miatt, a szakszervezetek nem jelentették be, hogy eleget tennének a kérésnek. A kapcsolószekrény kigyulladásával kapcsolatban az olasz hatóságok kijelentették, nem zárják ki, hogy anarchista csoportok gyújtogattak szándékos közlekedési bénulást okozva.

A sztrájk a magyar vonatokat is érinti: Magyarországról közvetlen járatok nem indulnak Olaszországba ma. A Mávinform tájékoztatása szerint az utasok Olaszországba, illetve Olaszországon át, valamint visszaútra szóló előreváltott jegyeikkel lemondhatnak az utazásról. A Magyarországon váltott jegyek árát kezelési költség levonása nélkül visszatéríti a MÁV-Start, vagy más időpontra érvényesíti a menetjegyet.

Címlapkép: pixabay.com