Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megöltek egy LMBTQ-aktivistát Oroszországban, a rendőrség nem védte meg

Ez a cikk több mint 1 éves.

Az Index írta meg a Moscow Times nyomán, hogy Szentpétervárott több késszúrással és fojtogatás nyomaival bukkantak rá vasárnap egy ismert melegjogi aktivista, Jelena Grigorjeva holttestére. Az ügyben eddig egy 40 éves férfit vettek őrizetbe az orosz hatóságok.

Grigorjeva a melegjogi aktivizmus mellett a nemzetközi béke és a demokratikus választások ügye mellett is rendszeresen kiállt. Oroszországban a „homoszexuális propaganda” tiltására egy gumijogszabály van érvényben, ami könnyen alkalmazható bármilyen LMTQ-aktivitásra.

A nő a rendőrség értesítése mellett Facebookon is folyamatosan hírt adott a fenyegető üzenetekről, amiket kapott, a hatóságok viszont nem biztosítottak neki megfelelő védelmet, mivel nem látták elég megalapozottnak a fenyegetést.

„Nagyjából azzal a hozzáállással kezelték a rendőrök, hogy majd hívja őket, ha épp gyilkolják. Hát, nem volt ideje telefonálni”

– mondta Grigorjeva jogi képviselője.

Az orosz hatóságok nem csak az aktivistákat, de a családon belüli erőszakot bejelentő nőket is gyakran ignorálják, miután két éve elfogadott egy olyan törvényt a parlament, ami a családon belüli erőszak némely formáját dekriminalizálta.
A törvénymódosítások jelentősen csökkentették a családon belüli erőszak miatt kiszabható büntetéseket, gyakorlatilag két évig terjedő börtönnel sújtható bűncselekmény helyett egy évben egyszer sima szabálysértéssel (15 nap elzárás, vagy 30 ezer rubel bírság) is bárki megúszhat egy nőverést.

A törvénymódosítást 2017 februárjában fogadták el az orosz képviselők, és a 2018 júliusában napvilágot látott állami statisztikák arra az évre 36.037 bejelentett családon belüli erőszakhoz köthető esetet mutatnak, melyek közül 25.667 esetben történt nők elleni erőszak, erről tavaly a Mérce is beszámolt.

Egy 2010-es ENSZ-jelentés szerint Oroszországban minden évben 14 ezer nő hal meg férje, vagy közeli hozzátartózójának bántalmazásai következtében.
(Index, The Moscow Times)