Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A tavalyi törvénymódosítás óta sokkal kevésbé jelentik a bántalmazásokat az orosz nők

Ez a cikk több mint 5 éves.

Orosz családon belüli bántalmazottakat segítő szervezetek jelentése szerint az erőszakos esetek bejelentetlensége okozza a visszaesést a 2017-2018-as statisztikákban, amelyek a bántalmazások rendőrségi bejelentéseit rögzítik.

Mint ismeretes, tavaly fogadták el Oroszországban azokat a törvénymódosításokat, amelyek jelentősen csökkentették a családon belüli erőszak miatt kiszabható büntetéseket, gyakorlatilag két évig terjedő börtönnel sújtható bűncselekmény helyett egy évben egyszer sima szabálysértéssel (15 nap elzárás, vagy 30 ezer rubel bírság) is bárki megúszhat egy nőverést.

A törvénymódosítást 2017 februárjában fogadták el az orosz képviselők, és az idén júliusban napvilágot látott állami statisztikák arra az évre 36.037 bejelentett családon belüli erőszakhoz köthető esetet mutatnak, melyek közül 25.667 esetben történt nők elleni erőszak. Az egy évvel korábbi adatokhoz képest ez jelentős visszaesés, akkor körül-belül 65 ezer esetet jelentettek és ezek közül 50 ezer függött össze nők bántalmazásával.

Marina Pisklakova-Parker, a családon belül bántalmazottakat segítő Anna Központ vezetője szerint ez a visszaesés nem a konkrét esetek számának csökkenését mutatja, hanem jóval inkább azt, hogy a bántalmazottak a kellő retorziók elmaradásától való félelmükben inkább be sem jelentik a bántalmazásokat.

A vezető közölte, a szervezet segélyvonalán beérkezett segítségkérő hívások száma ugyanezen időszakban jelentősen, 20 ezerről 27 ezerre növekedett.

„Ez a döntés azt üzeni, hogy az állam nem tekinti a családon belüli erőszakot bűncselekménynek, illetve a nők emberi jogainak megsértésének. A dekriminalizáció annak a jele, hogy a bántalmazás a családokban nem komoly ügy, és így elkerülhetetlenül a következmények nélküliség érzését kínálja az elkövetőknek.”

– tette hozzá Pisklakova-Parker.

A tavalyi döntésről, illetve az orosz nőkkel való szolidaritás lehetőségeiről itt írtunk bővebben tavaly.

Forrás: The Guardian
Kép: Wikimedia Commons

Ha ön is tapasztal családjában, vagy környezetében családon belüli bántalmazást, vagy gyanakszik rá, kérjük forduljon segítségért, az alábbi szervezetek akár anonim módon is foglalkoznak bajbajutottak megsegítésével:

Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület

Honlap: www.nane.hu, ingyenesen hívható telefonszám: 06-80-505-101 (MINDEN HÉTKÖZNAP ESTE (SZERDA SZÜNNAP) 18 ÉS 22 ÓRA KÖZÖTT)

PATENT Egyesület jogsegély-szolgálata

Telefon: 06-70-252-5254 szerdánként 16 -18 óráig és csütörtökönként 10-12 óráig hívható.
E-mailen: [email protected]

OKIT – Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat

Telefon: 06 80 20 55 20, minden nap 24 órán keresztül hívható.

Rendőrség, mentőszolgálat

Telefon: 112