Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Már az ENSZ főtitkára is sürgős cselekvésre szólít fel klímaügyben

Ez a cikk több mint 4 éves.

Az ENSZ főtitkára, a portugál António Guterres személy szerint írt levelet az összes ENSZ-tagállam vezetőjének, amiben emlékezteti őket arra, hogy 2050-ig nullára kell csökkenteniük az országaik szén-dioxid kibocsájtást, és ennek megvalósítására most konkrét tervezeteket vár tőlük, írja Climate Change News.

A klímaváltozás elleni harcot igencsak komolyan vevő Guterres konkrétan azt kérte az országok vezetőitől, hogy augusztus hetedikéig küldjenek számára el egy összefoglalót, vagy a konkrét terveiket arról, hogyan tervezik lenullázni a szén-dioxid kibocsájtás 2050-ig, valamint az üvegházhatású gázokét 2030-ig. A terveket egy szeptemberen, New Yorkban tartandó ENSZ-csúcstalálkozó keretein belül fogják bemutatni.

A főtitkár úgy fogalmazott: a terveknek a „sziklaszilárd elköteleződés” is része kell, hogy legyen.

Nem csoda, hogy Guterres ennyire szorgalmazza a hosszútávú stratégiák kidolgozását: a legtöbb ország pedig súlyos elmaradásban van a 2016-os párizsi egyezményben foglaltakhoz képest. A 178 ország által aláírt egyezményben vállalják, hogy szerint a jövőben fokozatosan csökken a szén-dioxid-kibocsátásukat, a gazdagabb országok pedig emellett a szegényebb társaikat is segítik a tiszta energiaforrásokra való átállásra. A perifériás és félperifériás országokban ugyanis nehéz egyszerre a klímakatasztrófa megakadályozására hozott célokra koncentrálni és az emberek jólétéről is gondoskodni.

A párizsi egyezményben foglaltak  célja az, hogy a Föld felmelegedésének mértéket két celsius fok alatt tartsák, ezzel valamennyire mérsékelve egy klímakatasztrófa esélyeit – az országok pontos eredményeikről jövőre, 2020-ban kell majd beszámoljanak.