Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Salátatörvényben nehezítette meg a bűnszervezetben elkövetett bűntény bizonyíthatóságát a Fidesz

Ez a cikk több mint 4 éves.

A kormánypárti többség az előző héten tárgyalt költségvetési törvénnyel egy olyan módosítást is elfogadott, amely jelentősen megnehezíti annak bizonyítását, hogy egy bűncselekményt bűnszervezetként követtek el -szúrta ki a Népszava.

Eddig a Btk. három kategóriát különböztetett meg a többes bűnelkövetésnél: a csoportos elkövetést, a bűnszövetséget és a bűnszervezetet, amely az előbbi sorrend szerint súlyosbodik.

A legsúlyosabb, ha valaki(k) bűnszervezet részeként követnek el bűncselekményt, ebben az esetben a büntetési tétel felső értéke a kétszeresére nő, a büntetés felfüggesztése kizáródik, ahogy a feltételes szabadlábra bocsátás lehetősége is.

Az eddig érvényben lévő szabályozás szerint ahhoz, hogy megállapítható legyen a bűnszervezet kategóriája egy esetnél, nem volt fontos szempont a szervezet hierarchikus felépítése, elég volt az, hogy három személy legalább kettő, minimum 5 évvel büntetendő szabadságvesztéssel járó bűncselekményt kövessen el már fél-egy év alatt is.

A múlt heti törvénymódosítással azonban megváltozik a helyzet: bűnszervezetnek ezentúl csak a legalább három személyből álló, hosszabb ideje működő, hierarchikusan szervezett, konspiratív csoport felel meg, amely olyan bűncselekményt tervez bizonyíthatóan, amelynek öt, vagy azt meghaladó szabadságvesztéssel büntetendő.

A Népszava által megkérdezett jogi szakértő szerint

„mostantól két olyan elemet kell majd igazolni, ami igencsak viszonylagos. A hierarchiát még csak-csak lehet majd igazolni, de a konspiráció bizonyításához már igen különleges esetek kellenek majd. Nem lesz könnyű dolga a vádhatóságnak, ha mostantól bűnszervezetben elkövetéssel akar valakit megvádolni, ugyanis a hármas feltételt együtt szinte lehetetlen lesz bizonyítani”.

A lap a törvénymódosítás kapcsán azt is megjegyzi, ezzel Simonka György fideszes képviselő is könnyebb helyzetbe juthat, neki ugyanis tavaly függesztették fel a mentelmi jogát, az ügyészség bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással gyanúsította meg. A vád szerint Simonka több esetben is kb. 45 százalékot kért vissza zöldség-gyümölcs termelői csoportok által igénybe vehető uniós és állami támogatásokból a termelőktől.

(Népszava)

Címlapkép: Szél Bernadett / Facebook