Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Boszniában legalább 5 ezer háborús bűnökkel vádolt személy jár még szabadon

Ez a cikk több mint 5 éves.

Bruce Berton, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) szarajevói küldöttségének vezetője Bosznia-Hercegovinában a helyi sajtónak nyilatkozva arról beszélt, hogy „riasztóan lassú” az ítélethozatal és egyáltalán a felderítés azon ügyekben, melyekben a délszláv háborúkban elkövetett emberiség elleni bűncselekmények elkövetőit vádolják.

Az EBESZ szerint a délszláv állam nem fektet elég időt és energiát abba, hogy a legkomplexebb háborús bűnöket felderítse, holott ez nélkülözhetetlen a valódi bűnösök megtalálása és elítélése miatt.

Az EBESZ-vezető közölte azt is, hogy jelenleg mintegy 800 nyitott ügyet tart számon a nemzetközi szervezet Bosznia-Hercegovinában, amelyekben legalább 5 ezer vádlott szerepel.

Berton szerint a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék ügyeit átvevő nemzetközi törvényszéki mechanizmus (MICT) minden segítséget megad Szarajevónak, a délszláv állam viszont nem veszi kellőképpen figyelembe az EU és az EBESZ ajánlásait.

A délszláv háborúk legismertebb és legborzalmasabb epizódjának, a srebrenicai népirtó mészárlásnak évfordulójára nemrég jelent meg írás a Mércén, ebben a szerző többek között a boszniai múltfeldolgozás nehézségeit tárja fel.

(MTI)