Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A DK megszavazza von der Leyent

Ez a cikk több mint 4 éves.

Néhány napja jelentette be Facebook-oldalán Gyurcsány Ferenc, hogy a Demokratikus Koalíció még nem döntött arról, hogy támogassák-e az Európai Bizottság elnökségéért induló német védelmi minisztert, Ursula von der Leyent, ezért miközben az elnökség vitázik a kérdésről, egy online konzultációt is elindítanak, ahol a magyar választópolgárok szavazhatnak.

Mint azt Gyurcsány bejegyzésében írta, a DK kétségeit az okozta, hogy bár von der Leyen igazi európai politikus, kiáll az Európai Egyesült Államok eszménye mellett, hogy menekültet fogadott be saját házába, elkötelezettje a jogállami, demokratikus berendezkedésnek, mindezek pedig szemben állnak mindazzal, amit a magyar kormányfő képvisel, az elnökjelölt meghallgatása ugyanakkor csalódást keltő volt.

„Leginkább azt mondanám, hogy elegánsan ugyan, de semmire nem válaszolt. Mit tenne a jogállami sérelmek miatt Magyarországgal vagy Lengyelországgal? Milyen konkrét lépéseket tenne az erősebb Európáért? Milyen intézkedéseket tenne, hogy megszűnjön a szociális szakadék Európa nyugati és keleti fele között?”

– írta Facebook-posztjában Gyurcsány.

A párt mai sajtótájékoztatóján Gréczy Zsolt jelentette be, hogy a DK-s EP-képvsielők a ma esti szavazáson von der Leyen mellett fognak voksolni. Ennek több oka is van: egyrészt az online konzultáción részt vevő több mint 50 ezer ember döntő többsége von der Leyen témogatására kérte a DK-t, másrészt az elnökjelölt mai beszédében nagyjából a DK programjával megegyező ígéreteket tett (európai minimálbér, európai munkanélküli ellátás, európai gyermekellátás, multinacionális techcégek megadóztatása, klímavédelmi célok).

„Aki ugyanazokért a célokért dolgozik, mint mi, azt mi természetes szövetségesnek tekintjük.”

– mondta Gréczy.

Mai beszédében von der Leyen kijelentette, aki vele harcol Európáért, az egy szenvedélyes harcostársra találhat benne, azt pedig nem hagyja, hogy valaki Európát gyengítse. Gréczy szerint ez Orbán Viktor és a magyar kormány számára hadüzenet.

Összegezve tehát: a DK szerint von der Leyen megszavazása jó Magyarországnak, a magyar embereknek, harmonizál a magyar érdekekkel, viszont rossz Orbánnak és a Fidesznek.

Az elnökjelöltről ma este 6-kor szavaznak az EP-ben, amint nyilvánosságra kerül az eredmény, beszámolunk róla.