Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szeméttengerből kiemelkedő műanyagbálnákat állított a Parlament elé a Greenpeace

Ez a cikk több mint 4 éves.

A Parlament előtt felállított három-, illetve hatméteres cetek egy szeméttengerből emelkednek ki, amely ténylegesen a tengerpartról összegyűjtött szemétből áll össze.

Fotó: Greenpeace Magyarország‎

Fotó: Greenpeace Magyarország‎

Fotó: Greenpeace Magyarország‎

Az életnagyságú bálnák ma délig tekinthetők meg az Országgyűlés épülete lőtt, holnap pedig a Deák téren lesznek felállítva. A Greenpeace az akcióval a műanyagszennyezésre szeretné felhívni a figyelmet, amely rendkívül veszélyes például a vízben élő állatok számára.

„Egy teherautónyi műanyag szemét kerül a világ tengereibe és óceánjaiba minden egyes percben. Gondoltad volna, hogy a hulladék 80%-a nem közvetlenül a vízbe öntve kerül a tengerekbe, hanem a szárazföldek belsejéből – például áradások, a folyók és a szél útján? Legnagyobb folyónk, a Duna például naponta 4,2 tonna műanyag hulladékot szállít a Fekete-tengerbe. Így a mi felelősségünk is, hogy csökkentsük a műanyagfelhasználásunkat, és ezáltal a környezet szennyezését” – írják a Facebook-eseményben.

Az aktivisták élőben is bejelentkeztek a helyszínről:

A szervezet azt kéri, hogy a bálnákkal fotózkodók használják a a #muanyagmentesjulius és a #stopmuanyag hashtageket, hogy ezzel is népszerűsítsék a környezetvédelem témáját és felhívják a figyelmet a problémára.

A Greenpeace aktivistái áprilisban a Nestlé több telephelyére: Olaszországba, az USA-ba, Kanadába, Svájcba és Kenyába vittek tengeri műanyag hulladékból készült szörnyeket, hogy ezzel is szimbolizálják, hogyan falja fel a bolygónkat a műanyaghulladék. Lengyelországban pedig egy órási halom műanyaggal mutatták meg, 5 másodperc alatt mennyi hulladékot termel a cég.

Tavaly írtunk róla, hogy szakértők szerint a tengerekben lévő szemét 85 százalékát világszerte műanyagok teszik ki. A mikroszkopikus méretűre aprózódó műanyagszemcsék a tüdőbe, az ételekbe is bejutnak, élettani hatásuk egyelőre szinte ismeretlen. A műanyag szemét hosszú lebomlási ideje mindenütt problémát okoz, világviszonylatban évente 8 millió tonna műanyaghulladék kerül a tengerekbe.