Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egyszerűen megmutatták a tanárok, hogy Rétvári Bencének fogalma sincs az iskolai hétköznapokról

Ez a cikk több mint 4 éves.

Facebook-bejegyzésekben kezdtek el reagálni pedagógusok Rétvári Bence júniusi kijelentésére, miszerint a magyar tanároknak más országokhoz képest kisebb a leterheltségük, és egyre több pénzt vihetnek haza – írja a Népszava.

Az EMMI-államtitkár Ander Balázs jobbikos képviselő kérdésére válaszolta a közoktatásban dolgozó tanárok leterheltségéről, hogy „a magyar pedagógusok tanítással töltött óráinak száma évente 608, miközben az uniós átlag 680 óra, az OECD-átlag pedig 735, vagyis itthon némileg kisebb a terhelés”.

A Népszava szerint az egyik, az államtitkár kijelentésén felháborodó pedagógus egyszerűen kiszámolta az államtitkár helyett a valós munkaórákat: mint írta, a kötelező óraszám most heti 22, ha ezt megszorozzuk a tanév 36 hetével, akkor az máris 792 óra. Azonban az E-naplóban nincsenek vezetve az ügyeletek, amelyek minden tanár esetében legalább heti egy órával járnak – ez pedig így már 828 óra évente.

A becsült háromezres tanárhiány miatt további tucatnyi órával nőnek szerinte a pedagógusoknál a munkaórák a helyettesítések miatt, így végül – a saját 46 órájával számítva – 874 óra jön ki, szemben a Rétvári által mondott 608 órával.

„Ki tanítja magának az erkölcstant?” „menjen a helyére, fiam, és piruljon el, előre szólok, maga nálam (is) megbukott…” – zárta reakcióját a pedagógus.

Egy másik tanító is hasonlóképpen reagált, ő azt írta:

„Már csak kíváncsiságból is, de beléptem a naplónkba. Az évet 781 órával zártam. Ja, mellette újabb szakot is végzek, tehát voltak napok, mikor engem helyettesítettek”.

Mellettük volt, aki 968, aki 827, és aki 839 órás tanévről írt.

„Én [heti] 30 órában tanítok, osztályfőnöki munkaközösség vezetője vagyok, emellett ifjúságvédelmis és osztályfőnök” – tette hozzá az egyik pedagógus, de több tucatnyian osztották még meg személyes tapasztalataikat.

A Pedagógusok Szakszervezete is hasonlóan látja a helyzetet. Mint a Népszavának a szervezet alelnöke, Totyik Tamás elmondta, fogalmuk sincs, honnan vette az EMMI az adatokat, mert még a Klebelsberg Központ is sokkal több munkaórával számol. A KK 24 órás átlagos óraszámmal számol hetente, amely egy tanítási évben 864 órát jelent.

Az államtitkár által hivatkozott OECD statisztikáról pedig elmondta, hogy a szervezet júniusban megjelent oktatási tanulmánya szerint a magyaroknál csak az orosz pedagógusok tanítanak többet, de a nyugati országokban mindenhol kisebb a pedagógusok terhelése.

A PSZ cáfolta azt is, miszerint több fiatal menne tanárnak, mint amennyien nyugdíjba mennek: az Oktatási Hivatal adatai szerint a két év kötelező gyakornoki időt lezáró vizsgára jelentkezők száma alig haladja meg a háromezret, a következő időszakban pedig több mint négyezer pedagógus megy nyugdíjba évente.

A pedagógusi bérfejlesztésről pedig elmondta: a pályakezdő bérek 2014 óta ugyan 27 százalékkal emelkedtek, de közben a szakmunkás minimálbér 72 százalékkal lett magasabb, miközben 17,7 százalékos inflációt mért a KSH, tehát az emelés alig érezhető.

(Népszava)

Címlapkép: MTI/Kovács Attila