Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Népszava: Szeptemberben felelhet a kormány az EU-ban a jogállam és demokrácia helyzetéről

Ez a cikk több mint 4 éves.

A Népszava információi szerint szeptemberben fogják meghallgatni a kormányt a hetes cikkelyes eljárás következő lépéseként az uniós tagállamok egyes minisztereiből álló Általános Ügyek Tanácsában.

A kormánnyal szembeni hetes cikkelyes uniós eljárást eredményező Sargentini-jelentést 2018. szeptemberében fogadták el az Európai Parlamentben a képviselők 448 igennel, 197 nemmel és 48 tartózkodással.

Az eljárás lényege, hogy ha a magyar kormány nem állítja helyre a jogállamiságot, szankciókkal büntetheti az Unió az országot, melynek legfőbb szintje a szavazati jog elvétele.

A Népszava úgy tudja, az eljárás keretében eddig csak rövid eszmecseréket folytattak a magyar partnerekkel a tárcavezetők a jelentésben foglaltakról, azonban változást jelenthet, hogy az EU soros finn elnöksége kiemelt témaként kíván foglalkozni a jogállamiság kérdéseivel és előrehaladna a hetes cikkelyes eljárásban.

A lap azt írja: a szeptemberben esedékes meghallgatás „a strukturált párbeszéd új, fontos állomását jelenti, amelynek során a budapesti kormány képviselőinek tényszerű információkat és válaszokat kell adniuk a jogállam és a demokratikus értékek magyarországi tiszteletben tartására vonatkozó kérdésekre”.

A Népszavát arról is tájékoztatták EU-s források, hogy a meghallgatást már a jövőheti tanácsülésen napirendre tűzték volna, de előbb egyeztetni szeretnének az Európai Parlamenttel.

(Népszava)